Valoa pimeästä – irti maniasta, aikabiologia 3.

0
2390

Valoa pimeästä

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on rytminen pulma. Masennusjaksoihin auttaa aamuinen kirkasvalo, joka lopettaa melatoniinin erityksen ja käynnistää päivärytmit. Illalla alkava melatoniinin erittyminen voi puolestaan ehkäistyä valosta. Vuodenaika ja valo on perinteisesti liitetty kaksisuuntaisen mielialahäiriön vaiheiden vaihtumiseen. Voisiko maniaan siis saada apua pimeästä?

2005 kokeiltiin (Barbini et.al) pimeän vaikutusta kaksisuuntaisen mielialahäiriön maniavaiheen hoitoon. Italialaisessa sairaalasssa 16 maniavaiheessa ollutta potilasta vietti pimeässä huoneessa kello 18 ja kello 8:n välisen ajan. Tätä toteutettiin kolmen vuorokauden ajan. Ryhmän potilaiden toipumista verrattiin vastaavaan, tavallista hoitoa saaneiden potilaiden ryhmään.

Tutkimuksessa havaittiin pimeässä kolme iltaa ja yötä levänneiden toipuneen paljon tavallisen hoidon piirissä olleita nopeammin. Edellytys oli kuitenkin, että maniavaihe oli kestänyt alle kaksi viikkoa. Pitempään kestäneeseen maniajaksoon ei “hämärähoidolla” ollut vaikutusta.

Ratkaisu oli käytännössä hankala toteuttaa. Maniasta kärsivät eivät oikein viihdy pimeässä.

Sininen valo säätelee elämäämme

Viime vuosikymmeninä on vakiintunut tieto, että ihmisen sisäiseen rytmijärjestelmään – aktivoivasti ja piristävästi – vaikuttaa ennen kaikkea valon sininen aallonpituus (n.480 nanometria). Sitä läpäisemättömiä, sinistä valoa blokkaavia laseja käytettäessä, voidaan saavuttaa hämärän etuja ja silti puuhata tavallsia toimia. Tällaiset meripihkanväriset lasit ovat yleistymässä moniin tarkoituksiin.

Rauhoittavat lasit

2016 julkaistiin artikkeli (Henriksen et. al) norjalaisesta tutkimuksesta. Siinä sinistä valoa blokkaavien lasien käyttöä tutkittiin kaksisuuntaisen häiriön maniavaiheen hoidossa. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön maniavaiheen vuoksi sairaalaan joutuneet satunnaistettiin kahteen eri ryhmään. Varsinaiset koehenkilöt käyttivät blokkaavia laseja kello 18 – 6.00 seitsemän päivän ajan. Vertailuryhmä käytti vastaavasti laseja, jotka sininen valo läpäisi normaalisti..

Vaikuttivatko lasit? Niiden teho oli suuri ja vaikutus nopea. Katsopa alla olevaa taulukkoa. Keltainen viiva kuvaa oireiden määrää sinistä valoa blokkaavia lasia käyttävillä, sininen viiva lumelaseilla. Tulos on hyvin selvä. Ensimmäisestä vuorokaudesta alkaen laseja käyttävien oireet alkavat helpottua. Lisäksi tutkijat havaitsivat, että koska lasit vaikuttivat niin tehokkaasti, niin niitä käyttävien muuta hoitoa vähennettiin tai heidät lähetettiin pois sairaalasta, minkä takia oikea teho on luultavasti suurempi kuin taulukosta voi päätellä.An external file that holds a picture, illustration, etc. Object name is BDI-18-221-g002.jpg

Tasapainon ylläpito

Kaksisuuntaisen mielialahäriön hoito ehkäisemällä mania ja masennusjaksot yhdistämällä tarpeenmukaisesti sinisen aallonpituuden estävät lasit ja kirkasvalohoito on jo käytännössä, mutta tutkimustuloksia tällaisesta ylläpitohoidosta ei ole tiedossani. Käytännön kokemukset ovat kuitenkin erinomaisia. Haittavaikutuksia ei yleensä ole ja hoito on hyvin selvästi henkilön omassa hallinnassa.

Lue lisää: Cet.org tai Mielipalvelut

JÄTÄ VASTAUS