Suomenkielisiä / suomennettuja kirjoja:
Andersen, Tom, Matkantekoa ja käännekohtia, -22: Tom Andersen ( 1936 – 2007 ) oli norjalainen lääkäri, psykiatri, perheterapeutti ja sosiaalipsykiatrian professori. Hän oli kriittinen monia oman alansa perinteitä j työkäytäntöjä kohtaan. Hän on kansanvälisesti tunnettu mm. reflektiivisiin ryhmiin ja prosesseihin liittyvästä kehittämistyöstään ja hänen työnsä on vaikuttanut avoimen dialogin mallin kehitykseen Länsi-Lapissa.
Bergström, Tomi, Mieletön häiriö – psykiatrian ongelma ja sen ratkaisu, -22: Psykologian tohtori Tomi Bergströmin on mm. tutkinut avoimen dialogin mallin pitkäaikaisia tuloksia.
Davies, James, Hajalla – onneton totuus psykiatrian nykytilasta, englanninkielinen alkuteos julkaistu -13, suomennos -15: James Davies on brittiläinen antropologi ja psykoterapeutti. Esipuheen suomennokseen on kirjoittanut psykiatri Ben Furman.
Gøtzsche, Peter C., Tappava psykiatria ja lääkinnän harha, alkuteos julkaistu vuonna -15: Tanskalainen professori Peter Gøtzsche oli yksi Cochrane Collaborationin perustajajäsenistä vuonna 1993 ja perusti Pohjoismaiden Cochrane-keskuksen samana vuonna. Vuonna 2010 hänet valittiin kliinisen tutkimusten suunnittelun ja analyysin professoriksi Kööpenhaminan yliopistoon. Gøtzsche on kiinnostunut tilastotieteestä ja tutkimusmetodologiasta. Hän on ollut useiden hyvästä tutkimustavasta suosituksia kirjoittavan ryhmän jäsen. Peter C. Gøtzsche on julkaissut yli 70 artikkelia tärkeimpien lääketieteellisten lehtien muodostamassa viisikossa (BMJ, Lancet, JAMA, Annals of Internal Medicine ja New England Journal of Medicine) ja hänen tieteellisiä kirjoituksiaan on lainattu yli 14 000 kertaa. ( Lyhennelmä Gøtzschen esittelystä Sitruunakustannuksen sivuilta. )
Gøtzsche, Peter C., Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus, alkateos julkaistu vuonna -13: Kirja sai Britannian lääkäriliiton BMA:n kirjallisuuspalkinnon sarjassa Basis of Medicine.
Haarakangas, Kauko, Parantava puhe: dialogisuus ihmissuhteissa, mielenterveystyössä ja psykiatrisessa hoidossa, -08
Hietala, Outi ja Kopakkala, Aku (toim.), Viisi vuodenaikaa – Psykoosista kuntoutumisen kokemuksia ja mahdollisuuksia, -22
Kopakkala, Aku, Masennus – suuri serotoniinihuijaus, -19
Maanmieli, Karoliina, Gauffin, Tapio ja Suutarinen, Nisse, Skitsofrenia – onko diagnoosi totta?, -21
Rostain, Jenny, Irti masennuslääkkeistä, 21: Omakohtainen kertomus masennuslääkityksestä vieroittautumisesta pitkäaikaisen käytön jälkeen. Kirjassa on käydään läpi myös toisten kokemuksia vieroittautumisesta.
Seikkula, Jaakko, Dialogi parantaa – mutta miksi?, -23: Psykoterapian professori Jaakko Seikkula on yksi avoimen dialogin mallin keskeisiä kehittäjiä ja tutkijoita.
Seikkula, Jaakko ja Arnkil, Tom Erik, Dialoginen verkostotyö, -05
Seikkula, Jaakko ja Arnkil, Tom Erik, ”Nehän kuunteli meitä!” : dialogeja monissa suhteissa, -15
Seikkula, Jaakko ja Haarakangas, Kauko (toim.), Psykoosi – uuteen hoitokäytäntöön, -99
Seikkula, Jaakko, Perheen ja sairaalan rajasysteemi : tutkimus perhekeskeisen hoidon aloituksesta sairaalassa, -90
Seikkula, Jaakko, Sosiaaliset verkostot: ammattiauttajan voimavara kriiseissä, -94
Whitaker, Robert, Hulluna Amerikassa: Palkitun tiedejournalistin, Mad in America-sivuston ja Mad in the World-verkoston perustajan klassikoksi muodostunut kirja, josta on nyt vihdoin tarjolla suomennos. Kirjasta voi lukea esittelyn ja sen voi hankkia täältä. Finlandia-kirjailijan ja neuropsykologian tohtorin, Jussi Valtosen kirjoituksen siitä, millaisen vaikutukseen häneen teki Whitakerin myöhempi kirja, Anatomy of an Epidemic, josta ei valitettavasti ole ainakaan vielä suomennosta saatavilla, voi lukea täältä. Psykologi Aku Kopakkalan ja psykiatrian erikoislääkäri Ben Furmanin esittelyn Hulluna Amerikassa-kirjasta, sen taustoista, merkityksestä ja vaikutuksista voi kuunnella täältä. Mad in America-kirja on alun perin julkaistu vuonna 2002. Suomennos perustuu kirjasta vuonna 2019 tehtyyn päivitettyyn painokseen, johon on lisätty uusi esipuhe ja pitkä epilogi, jossa käydään läpi tilanteen kehittyminen (olennaiset tutkimukset jne) sitten vuoden 2002.
Väitöskirjoja:
https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/71454 Tomi Bergströmin väitöskirja avoimen dialogin mallin pitkäaikaistuloksista vuodelta -20: Life after integrated and dialogical treatment of first-episode psychosis: long-term outcomes at the group and individual level
https://www.finna.fi/Record/jykdok.362175 Jaakko Seikkulan väitöskirja vuodelta -91: Perheen ja sairaalan rajasysteemi potilaan sosiaalisessa verkostossa
https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69962 Kauko Haarakankaan väitöskirja vuodelta -97: Hoitokokouksen äänet : dialoginen analyysi perhekeskeisen psykiatrisen hoitoprosessin hoitokokouskeskusteluista työryhmän toiminnan näkökulmasta
Ruotsinkielisiä kirjoja:
Håkansson, Carina, Terapeuten
Englanninkielisiä kirjoja:
Katso erinomainen kirjavinkkilista täältä: https://www.adisorder4everyone.com/books-we-rate