Karnitiini auttaa tehokkaasti masennukseen ja väsymykseen. Siis mikä karnitiini..?

2
15742

 

Runsaasti lupaavia tutkimustuloksia on julkistettu viime aikoina asetyyli-L-karnitiini nimisen aineen vaikutuksista. Katsotaan tarkemmin:

L- karnitiini on tärkeää kehon energiantuotannolle. Se on aminohappo, joka kuljettaa rasvaa solujen mitokondrioihin. Niissä rasva käytetään energiaksi. Mitokondriot ovat solujen energialaitoksia, joissa solujen tarvitsemaa energiaa luodaan rasvoista ja muista energialähteistä.​

Elimistöllä on kaksi tapaa saada L-karnitiinia. Se voidaan saada suoraan ruoan tai lisäravinteen kautta. Keho pystyy myös muodostamaan tätä aminohappoa kahdesta muusta aminohaposta, lysiinistä ja metioniinista. Urheilijat käyttävät karnitiinia varmistaakseen lihasten energiantuotantoa.

Eri karnitiineista masennuksen ja muiden mielen pulmien kannalta kiinnostavin on asetyyli-L-karnitiini. Se kuljettaa rasvaa nimenomaan aivosolujen mitokondrioihin. Sen nimeksi on vakiintunut lyhenne ALCAR.

ALCARin ensimmäiset tutkimustulokset olivat iäkkäillä henkilöillä. Se energisoi ikääntyneitä ja paransi mm. muistitoimintoja. Hyviä tuloksia on saatu myös mm. autistisia  tai ADHD oireita potevilla lapsilla. 

Vähitellen sen suosio on kasvanut myös nootrooppina, eli kognitiivisia kykyjä tehostavana aineena.

Masennus hoituu

Masennuksen hoidossa ALCARilla on saatu hyviä tuloksia. 2017 julkaistiin meta-analyysi (Veronese et.al.) satunnaistetuista sokkotutkimuksista, joita on tehty ALCARilla. Tutkijat löysivät 12 pätevää, kriteerit täyttävää tutkimusta. Niissä osoittautui, että ALCAR oli selvästi tehokasta ja lumetta tehokkaampaa masennuksen hoidossa. Se oli yhtä vaikuttavaa kuin parhaina pidetyt vakiintuneet masennuslääkkeet.

Erityisen hienoa oli  tutkijoista, että ALCAR ei tuottanut koehenkilöille haitallisia sivuvaikutuksia kuten SSRI- ja SNRI-aineet!

Biomarkkeri

Monet aineet vähentävät masennusoireita. Kurkuma, Mäkikuisma jne. ovat tutkimuksissa osoittautuneet yhtä tehokkaiksi kuin esim. SSRI-aineet. Niiden vaikutusmekanismi on kuitenkin toistaiseksi epäselvä. ALCARin suhteen ollaan jo lähestymässä suurempaa ymmärrystä.

Viime viikkoina alan julkaisuissa on käsitelty tutkimusta, jossa ALCAR on osoittautunut lupaavaksi masennuksen biomarkkeriksi. Biomarkkerin eli masennukseen liittyvän mitattavan biologisen muutoksen, joka erottaisi masentuneet ei-masentuneista, puute on sekä teoreettisesti että käytännöllisesti paha.

Tohtori Carla Nascan (Nasca et. al. 2018) johtamat tutkijat vertasivat ALCAR-pitoisuuksia masentuneilla ja ei-masentuneilla kontrollihenkilöillä.  Aiemmin oli havaittu jyrsijöillä masennuksen kaltaisen käytöksen liittyneen mataliin ALCAR-pitoisuuksiin. Ihmisillä osoittautui myös, että masennus liittyi alhaisiin ALCAR-pitoisuuksiin. Mitä syvempi masennus, sitä vähemmän sitä löytyi verestä. Samoin masennuksesta toipumisen vaikeus liittyi ALCAR-pitoisuuksien laskuun.

Tutkijat selvittivät myös lapsuuden traumojen suhdetta ALCAR-pitoisuuksiin. Vaikeat varhaiset kokemukset näkyivät tuloksissa. Erityisen vähän ALCARia oli naisilla, jotka olivat kokeneet lapsena emotionaalista hylkäämistä.

Tutkimus oli poikkeuksellisen pätevä ja se toteutettiin kahdessa erillisessä tutkimuskeskuksessa, joissa mittaukset toistettiin useilla menetelmillä. Tutkimus antoi vahvoja viitteitä, että ainakin osa masennuksista voitaisiin tulevaisuudessa havaita verikokeella.

Tulevaisuus

Jos masennus liittyy ALCAR-pitoisuuksien laskuun, niin voiko sitä lisäaineena syöden päästä oireistaan eroon? Siltä vahvasti näyttää. Kysymys on kuitenkin monitahoisempi. Vaikka olo helpottuu, niin mikäli masennus on lauennut vaikkapa parisuhteen ristiriidoista, niin ne tuskin ratkeavat millään pillerillä. Sama tietysti koskee kaikkia mielipillereitä ratkaisuna elämän pulmiin ja vastoinkäymisiin. Osana kokonaisuutta asia voi olla toinen. Moni käyttää sitä itsehoitolääkkeenä ja ainakin muutamat suomalaiset lääkärit suosittelevat sitä. 

ALCAR on nykytiedon valossa yleisiä masennuslääkkeitä parempi vaihtoehto.

2 KOMMENTIT

  1. Olen lukenut paljon, että asetyyli-l-karnitiini voi vähentää Thyroid-hormonin tuotantoa. Onko tämä totta? Söin jonkin aikaa asetyyli-l-karnitiinia ja se auttoi, enää en kuitenkaan uskalla syödä sitä, koska pelkään että kilpirauhaseni toiminta häiriintyy. Minulla on terve kilpirauhasen toiminta.

JÄTÄ VASTAUS