Suuri tutkimus: masennukseen tehoaa liikunta, lääkkeiden teho vähäinen

0
534

Liikunnan teho masennuksen hoidossa

Viimeisin tutkimus vahvistaa liikunnan olevan erittäin tehokas hoitomuoto masennukseen. Helmikuussa 2024 BMJ-lehdessä julkaistu tutkimus on systemaattinen katsaus ja verkostometa-analyysi, joka käsittelee 218 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta ja yli 14 000 masennusta sairastavaa henkilöä.

(Tutkimuksesta ja sen merkityksestä professori Valtosen erinomainen kannanotto Lääkärilehdessä. LUE TÄSTÄ!)

 

Kävely, hölkkä ja muu liikunta päihittää lääkehoidon vaikuttavuudessa.

Esimerkiksi kävelyä tai hölkkää harrastaneilla (n=1210) masennus lievittyi huomattavasti (Hedgesin g -0.63, 95 % luottamusväli -0.80 – -0.46) verrattuna aktiivisiin kontrolliryhmiin, kuten tavanomaiseen hoitoon tai lumelääkkeeseen. Tämä on merkittävä havainto, sillä se osoittaa liikunnan potentiaalin ensilinjan hoitona.

 

Liikunnan teho oli verrannollinen sen intensiteettiin.

Vaikka kevyt liikunta, kuten kävely ja hathajooga, tarjosi kliinisesti merkityksellisiä hyötyjä (g=−0.58, −0.82 – −0.33), reippaan liikunnan, kuten juoksun ja intervalliharjoittelun, vaikutukset olivat vielä voimakkaampia (g=−0.74, −1.10 – −0.38) [4].

Tutkimuksessa vertailtiin useiden eri hoitomuotojen vaikuttavuutta masennukseen.

Alla olevassa kaaviossa on esitetty eri hoitomuotojen ennustetut vaikutukset verrattuna aktiiviseen kontrolliryhmään (esimerkiksi tavanomaiseen hoitoon). Mitä suurempi negatiivinen Hedgesin g-arvo on, sitä tehokkaampi hoitomuoto on. Kaaviosta käy ilmi, että tanssi, kävely tai hölkkä olivat todennäköisimmin tehokkaimpia hoitomuotoja (tummanvioletti väri). SSRI-lääkkeiden (vaaleanvioletti) vaikutus oli puolestaan vähäinen verrattuna aktiiviseen kontrolliryhmään.

– Eri hoitomuotojen vaikutukset masennukseen:

Tutkimuksen tekijät korostavat, että liikuntaa tulisi harkita ensilinjan hoitona masennukseen.  He suosittelevat hoitosuositusten päivittämistä ottamaan huomioon liikunnan hyödyt masennuksen hoidossa..

On tärkeää muistaa, että jokainen yksilö on erilainen ja sopiva liikuntamuoto ja -intensiteetti voivat vaihdella. Ennen liikunnan aloittamista on suositeltavaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Linkki alkuperäistutkimukseen

Alkuperäinen visuaalinen tiivistelmä tuloksista:

JÄTÄ VASTAUS