Tietokirja: Miten psykiatrisessa hoidossa toteutuu uskonnon- ja mielipiteenvapaus?

0
2043

Tietokirja julkaistu:

Miten psykiatrisessa hoidossa toteutuu uskonnon- ja mielipiteenvapaus?  

Sosiaalieetikko ja teologian tohtori Mari Stenlund on selvittänyt vuosien ajan yhdessä mielenterveyden kokemusasiantuntijoiden kanssa uskonnon- ja mielipiteenvapauteen liittyviä kysymyksiä. Psykiatrinen pakkohoito on yksi näiden ihmisoikeuksien haaste.

– Tilannehan on se, että ihminen joutuu mieleen vaikuttavien pakkotoimien kuten pakkolääkinnän kohteeksi, koska hänen tapansa hahmottaa maailma herättää toisissa ihmisissä huolta. Toisaalta uskonnon- ja mielipiteenvapaus turvaavat jokaisen ihmisen oikeutta omaan maailmantulkintaansa, Stenlund sanoo.

– Voidaan myös ajatella, että ihmistä yritetään psykiatrisessa hoidossa vapauttaa sellaisista uskomuksista, jotka eivät ole todella hänen omiaan, vaan sairauden vääristämiä epäaitoja uskomuksia. Laajentuessaan tällainen lähestymistapa voi kuite

nkin mahdollistaa hurjankin vallankäytön.

Stenlund tutki psykoottisten ihmisten uskonnon- ja mielipiteenvapautta jo vuonna 2014 julkaistussa väitöskirjassaan, mutta tilausta on ollut aiheen yleistajuiselle ja suomenkieliselle käsittelylle. Siksi Stenlund tiivisti oleellisimmat löytönsä tietokirjaksi. Vapaa mieli -kirja sisältää myös mielenterveyden kokemusasiantuntijoiden kirjoituksia uskonnon- ja mielipiteenvapaudesta. Yhtenä teemana nousee esiin psykiatrian ja uskonnon hankala suhde.

– Moni miettii, uskaltaako omista henkisistä kokemuksistaan ja pohdinnoistaan kertoa avoimesti psykiatrisessa hoidossa ja tulkitseeko hoitohenkilökunta ne vain mielenterveydenhäiriön oireiksi, Stenlund kertoo.

– Myös se on monen kokemus, että uskonnosta keskustelemista rajoitetaan erilaisissa mielenterveysyksiköissä. Uskonto taitaa olla ainakin paikoitellen tulenarka aihe.

Stenlund muistuttaa, että myös psykiatriset potilaat etsivät elämänsä tarkoitusta ja mahdollisesti yhteyttä johonkin korkeampaan.

 

– On tärkeää, että heillä säilyy kyky ja into tähän etsintään.

Psykiatrisen hoidon kenttä on haastava eikä useinkaan ole selkeää, millaiset ratkaisut pohjimmiltaan turvaavat potilaiden uskonnon- ja mielipiteenvapautta.

– Tarvitaan avoimuutta erilaisille näkemyksille ja keskusteluyhteyttä erilaisten vastakkainasettelujen sijaan, Stenlund toivoo.

 

Otteita kirjasta:

Ehkä voisi pakkokäytänteitä verrata joutseniin, jotka otetaan kiinni ja laitetaan häkkiin, pitkäksi aikaa. Eivät ole enää vapaita kuin taivaan linnut!” (Uudempaa maailmaa toivoo Joni)

Hengelliset asiat ovat tärkeitä, eikä niitä saa missään tapauksessa ohittaa potilaan hoidossa.” (Murmeli)

Jos ottaa demokratian kirjaimellisesti, pääsee helposti hullun kirjoihin.” (frithiof)

Pelkään, että se, mikä on meille ”laajaa maailmankuvaa”, sitä että tulkitsen jonkun asian johtuvan edellisestä elämästä tai että maan päällä elää muitakin kuin ihmisolentoja, voi olla mielenterveyspalveluissa merkki skitsofreniasta tai jostakin muusta vakavasta.” (Erityislasten äiti)

Kun haluamme ymmärtää uskonnon- ja mielipiteenvapautta, on käännyttävä marginaalin puoleen. On kohdattava ihmisyyden koko kirjo, jotta voimme käsittää, mikä ihmisoikeuksissa on kaikkein keskeisintä.” (Mari Stenlund)

Tiedot kirjasta:

Stenlund, Mari (toim.) 2018. Vapaa mieli: Uskonnon- ja mielipiteenvapaus mielenterveyden järkkyessä. Asiantuntijaosuuskunta Mielekkään julkaisuja. Helsinki: BoD.

Kirjan tilaustiedot:

Kirja on saatavilla mm. Adlibris-verkkokirjakaupasta sekä suoraan BoDin kirjakaupasta: https://www.bod.fi/kirjakauppa/vapaa-mieli-mari-stenlund-toim-9789528005605

Maksuttomat arvostelukappaleet:

www.bod.fi/kirjailijat/kirjailijapalvelut/arvostelukappaleet.html

 

Kirjan toimittaja:

Mari Stenlund on sosiaalieetikko, teologian tohtori ja sosionomi(-diakoni)

 

AMK, jonka erityisalaa ovat mielenterveyden, uskonnon ja ihmisoikeuksien välisiin suhteisiin liittyvät kysymykset. Hänen vuonna 2014 valmistunut väitöskirjansa ”Freedom of delusion: Interdisciplinary views concerning freedom of belief and opinion meet the individual with psychosis” palkittiin Helsingin yliopiston väitöskirjapalkinnolla. Stenlund on ju

lkaissut useita tieteellisiä artikkeleita niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Viime vuosina hän on tehnyt tutkimusyhteistyötä mielenterveyden kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Yhteystiedot: anna.mari.stenlund@gmail.com, puh. 044 2841309

 

Kirjan julkaisija:

Asiantuntijaosuuskunta Mielekäs on mikkeliläinen osuuskunta, jossa kehitetään asiantuntijatyötä mielekkääseen ja mielenterveyttä edistävään suuntaan. Osuuskunnassa etsitään ja kehitetään asiantuntijatehtäviä, joissa voi toimia myös osa-aikaisesti oman elämäntilanteen mukaan. Osuuskunnassa arvostetaan mielenterveyden kokemusasiantuntijuutta akateemisen asiantuntemuksen rinnalla ja uskotaan siihen, että näiden kahden asiantuntemuksen yhdistäminen voi olla hedelmällistä ja auttaa kehittämään yhteiskunnan tarpeisiin vastaavia palveluja.

Ks. lisää: http://oskmielekas.blogspot.com/p/osuuskunta-mielekas.html

JÄTÄ VASTAUS