Skitsofrenian Käypä hoito uhkaa potilaiden henkeä ja terveyttä

12
4565

26.3.2020 julkaistiin uusi skitsofrenian Käypä hoito -suosituksen päivitys. Suuria muutoksia suositukseen ei tullut, vaan sairausmalli nojaa edelleen potilaiden geneettiseen alttiuteen sekä ensisijainen hoito psykiatrijohtoiseen potilaiden taivutteluun myöntymään jatkuvaan lääkehoitoon. Työryhmä väittää edelleen lääkkeettömyyden aiheuttavan ylikuolleisuutta viitaten ainoastaan lääketeollisuuden mielipidejohtaja Jari Tiihosen tutkimuksiin. Laajemmassa kuvassa tutkimusnäyttö ei ristiriidattomasti tue psykoosilääkkeiden elämää edistävää johtopäätöstä(1). Monimuotoiset sidonnaisuudet saattavatkin vääristää hoitosuosituksia laativien biologisen psykiatrian portinvartioiden harkintakykyä siten, että tutkimusnäytön luotettava arviointi muuttuu mahdottomaksi(2). Tällöin näytön arvioinnissa voidaankin oman kognitiivisen harhan takia sivuuttaa muiden kuin lääketeollisuusmyönteisten kavereiden tutkimukset.

Olen ehkä itse sortunut turhaan sanakikkailuun enkä ole tarpeeksi selkeästi artikuloinut: skitsofrenian Käypä hoito -suosituksen noudattaminen psykoosien hoidossa uhkaa vakavasti potilaiden henkeä ja terveyttä. Kuitenkin lääkärin velvollisuutena Suomessa on ylläpitää ja edistää terveyttä sekä kunnioittaa elämää, ja ohjeen pitäisi ulottua koskemaan myös hoitosuositusten laatijoita(3). Nyt lääkärien eettisten ohjeiden noudattaminen ei psykoosien Käypä hoito -työryhmältä oikein onnistu, millä on vakavat seuraukset yksilöille ja yhteiskunnalle.

Biologisen psykiatrian valta-asema ja johtavien lääkäreiden sortuminen oman edun tavoitteluun on rakenteellinen ongelma. Kyse on rakenteellisesta korruptiosta, mutta Käypä hoito -työryhmän toimintatavoissa ei ole mitään laitonta. Kuitenkin valta ja koko psykoosien hoito Suomessa on harvojen vaikutusvaltaisten lääkäreiden käsissä. Potilaiden henkeä ja terveyttä uhkaavan hoidon muuttamiseksi kannattaa myös käydä allekirjoittamassa tämä Käypä hoito -työryhmien jäsenten lääketeollisuussidonnaisuuksiin puuttuva kansalaisaloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5804 Lisäksi potilaille on järjestettävä psykooseihin myös täysin lääkkeetöntä hoitoa Norjan tapaan(4).

Psykoosin takia hoitoon tulevat ovat heikoilla eivätkä pysty puolustamaan itseään lääketeollisuuden ja akateemisen psykiatrian tarpeisiin vastaavaa massiivista ylilääkintää vastaan. Pitkäaikainen psykoosilääkitys muodostaa esteen luovalle ajattelulle ja siten monen kohdalla itsensä toteuttamiselle ja työelämään siirtymiselle. Nyt olisikin aika herätä siihen miten vakavien asioiden kanssa ollaan tekemisissä kun puhutaan Käypä hoito -suositusten laatijoiden moraalista. Karistamalla valtaa mielenterveystyötä Suomessa kontrolloivilta biologisen psykiatrian portinvartijoilta, luodaan hoitoon positiivisia mahdollisuuksia sekä potilaille oikeus hyvään terveydenhuoltoon ja mahdollisimman pitkään elämään.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524406
2 https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1939
3 https://www.laakariliitto.fi/laakarin-tietopankki/kuinka-toimin-laakarina/eettiset-ohjeet/
4 https://www.madinamerica.com/2017/03/the-door-to-a-revolution-in-psychiatry-cracks-open/

Skitsofrenian Käypä hoito -suositus: https://www.kaypahoito.fi/hoi35050

12 KOMMENTIT

 1. Kiitos tästä yksinkertaisen totuuden ääneen lausumisesta nyt on totisesti aika tehdä epäkohdille jotain perustavanlaatuinen. Tämä on suoranaista rikollista toimintaa. Nyt on mentävä eteenpäin.

  • Kiitos kommentista! Yhteiskunnasta kertoo aika paljon, että toiminta on täysin laillista, ainakin vielä. Vaikka jos katsoo korruptiolainsäädännön ulkopuolelle, niin tulee mieleen että missä menee esimerkiksi törkeän kuolemantuottamuksen raja.

 2. Oikeaa asiaa Tapio ja muut, te ketkä veitte asian eteenpäin kansalaisaloiteeksi.

  Linja teillä on täysin sama, mitä ao. professori on kirjoissaan perustellen kirjoittanut.

  http://www.deadlymedicines.dk/wp-content/uploads/2019/01/Gøtzsche-Open-letter-Warning-against-using-depression-pills-in-children-and-adolescents.pdf

  Osaltani kanteluni kautta (nimet ja tittelit poistettu) ovat olleet täysin tietoisia masennuslääkeiden aiheuttavan mm. psykooseja, väkivaltaa ja itsemurhia yhdessä THL:n (nimi poistettu) kanssa puuttumatta asiaan vuodesta 2013 alkaen koskien useita psykiatrian puoskarilääkäreiden toimintaa mm. (nimet poistettu) koskien vain heidät mainitakseni.

  Tässä yhteydessä nähdäkseni toiminta tekee Oulun AVI:n henkilöistä kanssarikollisia yhdessä Hallinto-Oikeuden tuomareiden kanssa, joiden käytäntönä on ollut joko tietoisesti vanhentaa, olla käsittelemättä nostamani jutut tai käsitellä näitä yksipuolisesti ilman pyytämäni kuulemisoikeuden käyntiä jos on osallisena on ollut virkasuhteessa Oulun kaupungille tai PSHPPn sairaanhoitopiirille oleva henkilö tai henkilötä.

  • Kiitos viestistä, Vesa! Psykiatriaan tieteenä liittyy toisaan paljon laillista toimintaa, joka lähes missä tahansa muussa asiayhteydessä olisi rikollista. Potilaan asema on heikko. Esimerkiksi avoimen dialogin psykoosihoidolla työkyvyttömyyseläkeläisten määrä vähintäänkin puolittuisi, joten biologinen ideologia vammauttaa vakavasti varovaisesti arvioiden puolta Käypä hoito -suosituksen alueelle kuuluvista potilaista. Normaalissa asiayhteydessä puhuttaisiin minusta törkeistä vammantuottamuksista, mutta nyt asiantuntijaryhmältä on vahingossa jäänyt tämmöinen tosiasia huomaamatta.

   Päädyin nyt kuitenkin hieman nimiä poistamaan kommentistasi, jotta sekin täyttää lain kriteerit. Itse katson, että Jari Tiihosen toiminta lääketeollisuuden mielipidejohtajana koskee tietoa tunnetusta merkittäviä eturistiriitoja muodostaneesta vaikuttajasta ja vallankäyttäjästä, mutta tässä oli hieman tuntemattomampia nimiä lueteltuna.

   Asia on sinulla oikea ja painava, ihmisten kokemukset pitäisi ottaa tosissaan!

 3. Siitä tässä tulisi lähteä, että neuroleptit ovat ihmisille myrkyllisiä ja lähtökohtaisesti kuolemaa edistäviä sekä merkittävästi elämänlaatua haittaavia. Psykoosipotilaat ovat ihmisiä myös joten lähtökohtana pitäisi olla, että neurolepteja ei psykoosien hoidossa käytetä ollenkaan.

 4. Valitettavasti kyseinen Ylen jutussa ADHD- lääkkeen määrännyt puoskarilääkäri voi edelleenkin jatkaa ammatissaan kuten lastensuojelun ilmoituksen tehneet opettajat, mitkä siirtävät luokan ongelmat vanhempien syyksi mitä ne eivät ole olleet.

  https://yle.fi/uutiset/3-10400366

  Helpompi LTO:iden ja opettajan tehdä perättömiä ”pilapuheluita” 112:een keksityin syin kuten osaltani tehtiin, joiden tiedot myöhemmin hävitetään, mikä on yleinen tapa lastensuojelussa.

  Kertoo karua kuvaa lapsiin kohdistuvasta järjestäytyneestä rikollisuudesta psykokriminaalien toimesta.

  Yleensä taustalla on lastensuojelun työntekijän kosto/ajojahti kantelusta, minkä kohteena ovat lapset huoltajien lisäksi.

  Oulussa toimintaa pyörittää käräjäoikeuden tuomari kät. (nimi poistettu) yhdessä molempien jutun asianajajien kanssa.

  Todistajan ollessa lastensuojelun työntekijä tai lasten psykiatrian lääkäreitä, ketkä todistavat huoltajia vastaan tai rikkovat todistajan valansa esiintyessään oikeudessa kuten kät. H14/1333 jutussa lastensuojelun työntekijä (nimi poistettu) toimi ollen samalla ko. jutun vireillepanijana.

  Ylläpidon huom.: pari nimeä poistettu varmuuden vuoksi yksityisyydensuojan varmistamiseksi.

 5. Olen kieltämättä lukemastani hiukan järkyttynyt. Minusta siinä Käypä hoito -suosituksessa ei kirjoiteta edes saman eläinlajin edustajista. Keskeisenä nähdään, että potilaita pitää lääkitä ja kouluttaa. Tästä on yllättävänkin lyhyt matka siihen, että laitetaan uunit lämpiämään kuten natsien toimesta aikoinaan. Todella surkea hoitosuositus.

 6. Hieno kirjoitus jälleen kerran Tapio!
  Psykiatrien hoito kokonaisuudessaan on törkeä
  ihmisoikeusrikos potilaita kohtaan, joilla ei ole minkäänlaista oikeusturvaa.
  Asiat kuten pakkolääkintä tai sitominen lepositeisiin
  täyttävät ihmisoikeusrikoksen tunnusmerkit.
  Itselle tulee natsi-saksa ja rotuopit mieleen
  tällaisesta ”hoidosta”.
  Eräs natsitohtori 30-luvulla kannatti skitsofreenikojen
  kaasuttamista syanidilla.

 7. Kaverini tyttöystävä tapettiin neurolepteillä.
  (Kyseessä ilmeisesti neuroleptioireyhtymä.)
  Nämä puoskarit eivät uskoneet häntä, kun kertoi vakavista sivuvaikutuksista vastaanotolla.
  He vain määräsivät lisää psyykenlääkkeitä ja nostivat lääkkeiden annosta ja vetosivat mielisairauteen.
  Lopulta hänet löydettiin kotoa kuolleena.
  Kuolemasta on jo aikaa viisi vuotta, mutta tapaus on edelleen mielessä tänäkin päivänä.
  Kuolema oli kuitenkin täysin turha.

 8. Kyllä he ovat törkeän kuolemantuottamuksen aiheuttajia, koska joilta riistetään ennen aikaisesti heille kuuluva elämä. Itsekkin olen tutkinmut näiden lääkkeiden toimintaa. Ja psykiatria on kuolemantiedettä. He eivät edesauta potilaiden terveyttä vaan törkeitä lkuoleman tuottamuksia.

  Potilaille tulisi tarjota monesti joitain toisia työvälineitä vaikeasta tilanteesta selviämiseen kuin lääkkeitä.

  Törkeän kuolemantuottamuksen yrityksestäkin pitäisi jo joutua vankilaan.

JÄTÄ VASTAUS