Selviytyjä Laura Delanon kokemus ja vinkit psyykenlääkevieroittautujille

2
2559

Entinen ”bipolaarinen” potilas, psykiatrisesta hoidosta selviytynyt Laura Delano jakaa kokemuksiaan psyykenlääkevieroituksesta Youtube-kanavallaan vieroitusprosessin keskellä oleville ihmisille.

Videon pääkohtia:

– Delano ei ikinä olisi uskonut, missä on nyt.

– Muut eivät usein usko, miten paljon psykiatria vammauttaa, joten ihminen jää helposti yksin vieroittautuessaan psyykenlääkkeistä. Kuitenkin toisten ihmisten tuki on erittäin tärkeää.

– Delano painottaa, että prosessi on täynnä kärsimystä ja on oltava valmis kärsimään erittäin paljon.

– Tulee sietää epävarmuutta. Mistään ei voi tietää mitä tapahtuu ja kauanko vaikeat vieroitusoireet kestävät. Mutta tämä täytyy hyväksyä. Delanon mukaan kannattaa ottaa kärsimys välttämättömänä seikkana kehon toipumisen kannalta.

– Delano toipuu edelleen psyykenlääkealtistuksesta oltuaan lähes neljä vuotta kuivilla, mutta on erittäin kiitollinen ja tyytyväinen elämäänsä.

– Pitää toivoa ja uskoa onnistumiseen erityisen tärkeänä. Samoin vieroituksessa onnistuneiden ihmisten kertomuksia.

Jaan henkilökohtaisesti kaikki Delanon näkemykset vieroitusprosessista. Samalla kuitenkin muistutan, että psyykenlääkkeet ovat erittäin kovia aineita ja vieroitusprosessiin ei kannata ryhtyä ilman suunnitelmallisuutta, tukea sekä tietoa prosessista. Aivot mukautuvat psykotrooppisiin aineisiin pitkäaikaiskäytössä, joten psyykenlääkeannoksen nostaminen ja laskeminen on aina potentiaalisesti vaarallista. Psyykenlääkevieroitus on myös vaativampaa kuin lääkityksen aloittaminen.

Vieroitusta harkitsevien on hyvin suositeltavaa osallistua Tarpeenmukainen hoito ry:n vieroitusseminaariin, joka mahdollisesti myös videoidaan. Tilaisuudessa esitellään myös Helsingin ja Tampereen psyykenlääkevieroitusryhmiä.

Vieroitusseminaari Facebookissa: https://www.facebook.com/events/2047900421911974/

Mad in Finlandissa: https://madinfinland.org/vieroitusseminaari/

2 KOMMENTIT

 1. Laura Delano on ollut mukana tekemässä ja organisoimassa myös Inner Compass – sivustoa, minkä ideana on mm. sivuston mukaan edistää ihmisten valinnanvapautta mielenterveyshoidon suhteen ja edistää niiden kokemuksien ja ajatuksien esiin saamista mielenterveyasioista puhuttaessa, jotka ovat itse olleet potilaina tai edustavat muuta perspektiiviä, kuin psykiatrian ja mielenterveyshoidon tarjoama perspektiivi eli antaa tilaa kriittiselle ajattelulle. Sivustolta löytyy myös tietoa lääkkeistä vieroittautumisesta (Withdrawal Project)
  https://www.theinnercompass.org/

  Kyseinen sivusto on mainittu jopa kaksi kertaa New York Timesin artikkeleissa mitkä liittyvät masennuslääkkeiden vieroituksen ongelmiin. Viimeisimmässä Delanoa haastateltiin aiheeseen liittyen. https://www.nytimes.com/2019/03/05/health/depression-withdrawal-drugs.html#click=https://t.co/l6jEFmnJ0q

  Tässä toinen artikkeli missä Inner Compassin Withdrawal Project mainittiin: https://www.nytimes.com/2018/04/07/health/antidepressants-withdrawal-prozac-cymbalta.html?module=inline

 2. Laura Delanosta näytti olevan uusi pitkä artikkeli arvostetusta New Yorker – lehdessä, missä hänen tarinansa on kerrottu. Artikkelissa puhutaan myös mm. psyykenlääkevieroituksen haasteista ja siitä että Delano ei tunne enää diagnoosejaan mielekkääksi. ”The Challenge of Going Off Psychiatric Drugs” (April 8, 2019)

  https://www.newyorker.com/magazine/2019/04/08/the-challenge-of-going-off-psychiatric-drugs

  On positiivista, että aiheesta psyykenlääkevieroitus on alettu kirjoittaa (ja myös sen ongelmista) ja hienoa, että Delano on jakanut tarinansa lehteen.

JÄTÄ VASTAUS