Tutkimuksia maailmalta: ”Virtuaalinen autismi”

1
2942

Autistisiksi diagnosoidut lapset saattavat hyötyä suuresti, mikäli lopettavat elektronisten näyttöjen katselun. Tapaustutkimuksissa on havaittu monien autistisiksi diagnosoitujen lasten käyttävän runsaasti aikaa erilaisten näyttöjen äärellä. Kun vanhemmat ovat ottaneet elektroniikan pois lasten käytöstä muutamaksi kuukaudeksi, oireet ovat kadonneet. ”Virtuaalisella autismilla” tarkoitetaan siis elektronisten näyttöjen aikaansaamaa autismia. Käsitettä on ensinnä käyttänyt romanialainen tutkija, psykologi Marius Zamfir.

Autismi on yleistynyt länsimaissa valtavasti. Luokitus on Usa:ssa nykyään sata kertaa yleisempi kuin 40 vuotta sitten. Romaniassa autismi yleistyi myöhemmin, mutta se tapahtui sitten hyvin nopeasti. Asiaa kartoitettaessa havaittiin autisteiksi luokiteltujen lasten käyttävän paljon aikaa erilaisia näyttöjä seuraten. Näytöistä luopuminen paransi tilannetta näiden lasten kohdalla nopeasti. Näytöistä vieroittaminen on nyt Romaniassa autismin hoidossa tärkeällä sijalla. Katso tästä video (tekstitys englanniksi).

Samaa aihetta ovat tutkineet ranskalaiset lastenpsykiatrit Ducanda ja Terrasse sairaalaolosuhteissa. Monien autististen lasten oireet katosivat kokonaan kuukaudessa, kun lapset olivat erillään elektroniikasta. Ranskalaiset ovat myös selvittäneet tarkemmin näyttöjen vaikutusta lapsiin ja heidän keskushermonsa kehitykseen. Katso tästä video (tekstitys englanniksi).

Virtuaalisen autismin tutkimus on hiukan epämuodikasta ja ärsyttää monia. Vanhemmat tuntevat itsensä voimattomiksi rajoittamaan lapsiansa.
Neurologian professori Richard Cytowic Washingtonin yliopistosta on kuitenkin todennut ainakin autismia epäiltäessä ”unplug, don`t drug.”

Beyond the screen” sivustolla vanhemmat ja tutkijat keräävät tietoja ja tukevat toisiaan tämän haasteen edessä. Kannattaa tutustua.

Lisää aiheesta:

1. Marylyn Wedge: Virtual autism may explain rising ASD diagnoses . Mad in America.

2. Oestreicher, L. The Pied Pipers of Autism—How TV, Video, and Toys Cause ASD. 2011: Merced
3. Cytowic, R. “There is a New Link between Screen-time and Autism.” Psychology Today, June 29, 2017.
4. Heffler, K.F. and Oestreicher, L.M. Causation model of autism: Audiovisual brain specialization in infancy competes with social brain networks. Medical hypotheses, 2015.

 

 

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS