Teaniini – apu ahdistukseen sekä ajattelu- ja unipulmiin.

2
10819

Ahdistuslääkkeet eivät oikein toimi ja tuottavat usein harmia. Onneksi on hyviä vaihtoehtoja!

L-teaniini eli teaniini on suosittu aine rentouttamaan mieltä ja kehoa. Se on aminohappo, jota saadaan teepensaan lehdistä. Vihreässä teessä sitä on nautittu vuosituhansia. Japanilaiset tiedemiehet tunnistivat teaniinin vuonna 1949 ja kyseistä teen ainesosaa on paljon tutkittu Japanissa myöhemminkin. 1960-luvun puolivälissä siellä annettiin lupa lisätä teaniinia elintarvikkeisiin.

Teaniinin rentouttava vaikutus ei ole huumaava eikä unettava, vaikka rentoutuminen ja rauhoittuminen edistääkin nukkumista. Teaniini vaikuttaa nopeasti ja mitattavasti. 200 mg annos on tutkimuksissa lisännyt rentoutuneeseen keskittymiseen liittyvien alpha – aaltojen määrää aivoissa jo 30 minuutissa. Rauhoittava vaikutus kestää yleensä 8 – 10 tuntia.

Yhdessä kofeinin kanssa se toimii synergisesti eli lisää valpasta keskittyneisyyttä ilman hermostuneisuutta, jota pelkkä kofeini saattaa aiheuttaa. Teaniini on osoittautunut turvalliseksi 200 – 400 mg päiväannoksilla. 

Auttaa skitsofreniassa ja skitso-affektiivisissa pulmissa

Teaniini on käytetty myös skitsofreniaa ja skitso-affektiivista häiriötä potevien hoidon osana. Esim. 2009 tehdyssä tutkimuksessa se vähensi sekä ahdistuneisuutta, että muita skitso- oireita selvästi. 2015 tehdyssä japanilaisessa tutkimuksessa 8 viikon  teaniinin käyttö (250 mg päivässä) helpotti skitsofreenikoiden ns.positiivisia oireita ja paransi unen laatua.

Ahdistus ja jännittyneisyys

2019 julkaistu tarkastelu tutkimuksista tiivisti havainnot: L-teaniiini on tehokasta ahdistuksen ja jännityksen hoitoon sekä akuutissa, että kroonisessa pulmassa. 200- 400 mg päivässä 8 viikon ajan on osoittautunut turvalliseksi sekä tehokaaksi käyttötavaksi. Mitään haittoja ei ole ilmennyt. Lisätutkimuksia tarvitaan suurempien annosten ja pitempiaikaisen käytön vaikutusten selvittämiseen.

Masennus

Teen säännöllinen juonti ehkäisee masennusta selvästi. Tämän vahvistavat tutkimukset   Suomessa, Kiinassa ja muuallakin. Teessä on monia vaikuttavia aineita, joten ansio tästä ei välttämättä ole vain teaniinin. Toisaalta esim. 2017 tehdyssä tutkimuksessa vakavaa masennusta kärsivät nauttivat 250 mg teaniinia päivässä 8 viikon ajan. Masennus, ahdistus, uni – ja muistiongelmat helpottuivat.

Kognitio

Tuore, 2019 ilmestynyt kaksoissokko-tutkimus on jännittävä. Neljän viikon teaniininkäyttö  (200 mg iltaisin), paransi mielialaa, unta ja kognitiivisia taitoja selvästi. Tutkittavat olivat terveitä aikuisia!

L -teaniinia (L-Theanine) on saatavilla kohtuullisen edullisesti mm. terveys- ja luontaistuotekaupoissa. Se on tehokas ja terveellinen ratkaisu monelle.

 

2 KOMMENTIT

  1. Itseäni mietityttää, että jos itselle on jo jäänyt pysyviä tunne-elämän ja seksuaalisuuden haittoja masennuslääkkeistä, niin onko turvallista käyttää enää edes luonnon omia rauhoittavia tai masennusta parantavia aineita? Onkohan olemassa tutkimuksia siitä onko vaikkapa teaniinin vaikutustapa samankaltainen kuin masennuslääkkeillä, eli vaikuttaako esimerkiksi serotoniinin takaisin ottoon? Lääkkeiden jälkeen olen alkanut varoa myös luontaistuotteita, en uskalla käyttää enää juuri mitään tuotteita ja varsinkaan säännöllisesti, etteivät lääkeperäiset ongelmat enää pahenisi.

  2. Teaniini vaikuttaa serotoniiniin, dopamiiniin ja GABA:an. Lopetin heinäkuussa matala-annoksisen SSRI -lääkkeen pitkän käytön jälkeen. Pahimmat oireet tulivat ensimmäisellä viikolla, mutta toisella viikolla alkaneet suhinakohtaukset, joita monet kuvailevat sähköiskumaisiksi, jatkuivat kolmen kuukauden ajan vähitellen vaimentuen ja alkutaipaleen jälkeen lähinnä vain iltaisin.

    Marraskuussa uskaltauduin kokeilemaan kerran Teaniinia (150mg) ja sen noin 8-10 tunnin vaikutusajan jälkeen sain paljon kovempia ja intensiivisempiä sähköiskumaisia tuntemuksia kuin SSRI-lääkettä lopettaessa. Vaikka otin vain yhden annoksen, toistuivat oireet myös seuraavana iltana lähes samanlaisina kunnes loppuivat.

    Tulen vielä uudelleen myöhemmin kokeilemaan, vaikka voin ilman päänsärkyä käyttää vain yksittäisen 150mg annoksen. Kovempaan jännitykseen en ole saanut teaniinista apua, mutta lieviin tuntemuksiin sillä on jotain tehoa.

JÄTÄ VASTAUS