Nouseva mieli – Suomen skitsofreniayhdistys ry järjesti syksyllä 3 tilaisuutta psykoosien hoidosta. Tässä tallenteet kahden tapahtuman osalta:
Psykoosien psykososiaalinen hoito:
Tomi Bergströmin ja Osku Alajoen osuudet:
https://www.facebook.com/nousevamieli/videos/2973723912888155
Klaus Lehtisen osuus:
https://www.facebook.com/nousevamieli/videos/365632534478772
Skitsofrenia: perusteltu sairausdiagnoosi?
Alustajat: Jukka Kärkkäinen, THL; Jani Tanskanen, Jyväskylän yliopisto sekä Tapio Gauffin, Nouseva mieli. Varsinainen tilaisuus alkaa noin kohdasta 2:20.
https://www.facebook.com/nousevamieli/videos/342536450306614
Minusta skitsofreniasta puhuttaessa ei saisi käyttää sanaa geenit, skitsofrenia geenit. Ei myöskään teksteissä ja tieteellisissä kaavioissa. Perustelen sillä, että se antaa mielikuvan, että tiedetään sairauden periytymismekanismit. Mielisairaudet kuuluvat samaan joukkoon mm. sydän- ja verisuonitautien kanssa, joissa häiriöt syntyvät monien seikkojen yhteisvaikutuksesta.
Ei ole löydetty geeniä, joka aiheuttaa mielisairauksia. On somaattisia sairauksia, joissa tiedetään tautia aiheuttava geeni. Pelkästään perintötekijöistä johtuvat sairaudet ovat harvinaisia. Ainakin värisokeuden aiheuttama resessiivinen geeni tunnetaan.
Onko tehty tutkimusta, jossa esim. diabetekseen sairastuneiden sukupuusta tutkitaan suvussa esiintyneet mielisairaudet? Näppituntumalla oletan, että jokaisesta suvusta löytyy psyykkisiä sairauksia.
Olen vuosia yrittänyt perehtyä persoonallisuushäiriön kymmeneen alatyyppiin, F 60 … Vieläkään en ole saanut niistä tolkkua. Alatyypeissä on paljon yhtäläisyyksiä, päällekkäisyyttä. Luulen, että jos rupean opiskelemaan skitsofrenia diagnoosin kuutta alakategoriaa, minulle käy samalla tavalla.
1900-luvun alussa rotutieteessä ajateltiin, että kallon muodosta on pääteltävissä ihmisen henkiset ominaisuudet. Tutkittiin kalloa ulkopuolelta. 2000-luvun alussa tutkitaan kalloa sisäpuolelta. Oletetaan, että mielen sairaudet löytyvät kallon sisäisestä muodosta.
Mitä tarkoittaa määrittämätön sopeutumishäiriö? Minulla on kahdelta psykiatrilta diagnoosi määrittämätön sopeutumishäiriö. Molemmilla käynneillä olin elämäni kunnossa. Keskusteltiin lääkärien kanssa loppujen psyyken lääkkeitteni lopettamisesta. Pääsimme yhteisymmärrykseen.
Diagnoosien lisäksi teksteissä lukee mm., että olen toipunut, tilani on stabiili. Olen ikäistäni nuoremman näköinen. Kaikesta huolimatta olen kuitenkin sairas, minulla on määrittämätön sopeutumishäiriö. Osaako kukaan neuvoa lääkäriä, joka antaisi diagnoosin, terve ja parantunut?
Vielä skitsofrenian perinnöllisyydestä. Perinnöllisyystieteen approbatur -arvosana sisältyy filosofian maisterin tutkintooni yliopiston vanhassa tutkintojärjestelmässä.
Jos olisi skitsofreniaa aiheuttavan geenin dominoiva (vallitseva) alleeli, kaikilla yksilöillä, joilla tämä alleeli on, olisivat skitsofreenikkoja. Harrastamatta todennäköisyyslaskentaa arvioin, että tässä tapauksessa skitsofrenia olisi paljon yleisempää kuin se on.
Jos alleeli olisi resessiivinen (peittyvä), skitsofrenia voisi hypätä monenkin sukupolven yli. Tässä tapauksessa ei olisi suurta merkitystä sillä, että selvitetään mahdollisen skitsofreenikon vanhempien terveyden tila.
Ihmisellä arvioidaan olevan noin 20 000 geeniä. Useimmat ominaisuudet syntyvät monen geenin yhteisvaikutuksena. Lisäksi monessa tapauksessa ympäristötekijöillä on suuri vaikutus.
Vuonna 2017 televisio-ohjelmassa Studio 55 lääkäri sanoo psykoosin syistä ensimmäisenä:
”Psykoosin syitä ei vieläkään tunneta tarkkaan, mutta on olemassa tekijöitä, joiden tiedetään lisäävän riskiä sairastua psykoosiin. Yksi näistä on geeniperimä.”
– Tiedetään, että on olemassa psykoosialttius, joihin vaikuttaa erityisesti perintötekijät.
– Perimän lisäksi psykoosille voi altistaa erilaiset ympäristötekijät.
Mielenterveystalo. fi kertoo psykoosin syistä ensimmäiseksi näin:
”Psykoosiin sairastumiseen vaikuttavat monet tekijät.”
Minusta rintasyöpää ja psykoosia voidaan tavallaan verrata toisiinsa. Molempien sairauksien puhkeamiseen vaikuttavat ympäristö ja ehkä perimä. Syistä tiedotetaan nykyisin asiallisesti korostamatta perimää sen enempää kuin ympäristötekijöitä.
Jostain syystä lääkäreillä on vanhakantainen ote psykoosin syihin. Mistä lääkärit tietävät, että on olemassa psykoosialttius, johon vaikuttaa erityisesti perintötekijät? Toivon perusteluja.
Kiitos kommenteista! Ei tosiaan voi olla varma skitsofrenian peritytymisestä geeneettisesti. Ja muutoinkin se on huono lähtökohta. Itse olen ollut sitä mieltä, että merkittävät asiat periytyy muutoin kuin geneettisesti, siis vuorovaikutuksessa vanhempien kanssa esimerkiksi, lapset oppii käytösmalleja, tunteidenkäsittelyä yms… jotka sitten saattaa vaikuttaa myös epigenetiikkaan ja sitä kautta geenien toimintaan.
Samaa mieltä. Epigenetiikalla voi olla merkitystä mielisairauksien kehittymiseen.