Juttuvinkki: Lääketeollisuus houkuttelee tutkijoita tautitehtailuun

0
2129

MTV julkaisi 18.11.2009 artikkelin, jonka mukaan lääketeollisuus värvää tutkijoita kehittelemään uusia sairauksia lääkemyynnin maksimoimiseksi. Ohessa tiivistelmä artikkelista.

Lääketeollisuus tarjoaa lääketieteen tutkijoille kymmenientuhansien eurojen palkkiota ja meriittejä akateemisella uralla, mistä vastineeksi tutkijat luovat lääkemyyntiä lisääviä, teollisuuden tarpeisiin sopivia sairauksia. Samat tutkijat ovat mukana itse luomiensa tautien hoitoon kehitettävien lääkkeiden myyntilupatutkimuksissa.

”En halunnut lähteä lääketeollisuuden prostituoiduksi”

45 minuuttia -ohjelmaa varten oli haastateltu eteläsuomalaista tutkijaa, jota houkuteltiin tuotteistamaan lihasten ikääntymisestä sairautta nimeltä sarkopenia. Nimettömänä pysyttelevä tutkija kertoo kieltäytyneensä kunniasta, koska ei halunnut lähteä lääketeollisuuden prostitoiduksi. Hän kysyy, että miksi ikääntymiseen liittyviä ilmiöitä pitäisi nimetä sairauksiksi ja ryhtyä lääkitsemään niitä.

Tutkijan mukaan lääketeollisuuden pooliinsa palkkaamien tutkijoiden tehtävänä on kiertää kansainvälisissä konferensseissa ja symposiumeissa esittelemässä kehiteltyjen tautien diagnostiikkaa ja hoitosuosituksia kollegoilleen. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa käytännössä oireiden kaupustelua ja tietoisuuden lisäämistä, jotta lääkärikunta herkistyisi tunnistamaan ja diagnosoiman luonnolliset elämänilmiöt lääkehoitoa vaativiksi tautitiloiksi. Tutkija kertoo, että tämän pohjatyön jälkeen teollisuus laskee liikkeelle lääke-edustajansa, jotka markkinoivat täsmälääkkeitä kehitellystä taudista tietoisiksi saatetuille lääkäreille. Tutkija mainitsee, että lääke-edustajan työ on helppoa, koska lääkäreillä on tässä vaiheessa suuri halu diagnosoida uusi tauti ja tarjota siihen hoitoa.

Haastateltu tutkija on sillä kannalla, että lääketeollisuudella on aivan liikaa valtaa tämän päivän lääketieteessä ja että länsimainen yhteiskunta sekä terveydenhuoltojärjestelmä eivät tule kestämään lääketeollisuuden ylivaltaa ja alati paisuvaa tarvetta lääkemyynnin kasvattamiseen.

”Ainoa kestävä ratkaisu olisi lääketieteen ja lääketeollisuuden välisen symbioosin hajottaminen”

Neurologian erikoislääkärinä työskentelevän lääketieteen tohtori Janne Leinosen mukaan lääketeollisuuden todellinen kultakaivos on arkielämän ilmiöiden lääketieteellistäminen, sairauksien liioittelu ja niiden ylilääkitseminen. Leinonen pitää tätä medikalisaatioksi kutsuttua ilmiötä suurena uhkana lääketieteelle ja syöpänä, joka vie voimavaroja todellisten ongelmien ja sairauksien hoidosta. Leinosen mukaan monet hänen kollegansa ovat turhautuneita lääketeollisuuden ylivallasta, lääkkeiden hulvattomasta käytöstä ja lääketieteen murenemisesta.

Neurologi Janne Leinosen mukaan lääkärit sen paremmin kuin potilaatkaan eivät voi saada riippumatonta tietoa sairauksista ja lääkityksestä, koska lääketeollisuus tuottaa tällä hetkellä suurimman osan tutkimuksista.

Leinosen mukaan ainoa kestävä ratkaisu olisi lääketieteen ja lääketeollisuuden välisen symbioosin hajottaminen.

Linkki artikkeliin: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/laaketeollisuus-houkuttelee-tutkijoita-tautitehtailuun/1872640

Lisäys 13.1.2019:

Mitä ”sarkopenialle” kuuluu?

Lääkärilehti 24.2.2017: ”Sarkopenian tutkimus on lisääntynyt”

”Noin 10 prosentilla yli 70-vuotiaista lihasvoima on heikentynyt tavanomaista nopeammin. Sarkopenia eli lihasmassan ja lihasvoiman väheneminen tulisi havaita ajoissa, jotta sen etenemistä voitaisiin hidastaa lihasvoimaharjoitteilla ja elämäntapamuutoksilla. Sarkopenialla on merkitsevä yhteys toimintakyvyn heikkenemiseen sekä kaatumisen ja laitoshoidon riskiin.”

”Sarkopenian tutkimus on lisääntynyt. Suomessa esimerkiksi professori Sipilän (Sarianna Sipilä, toim. huom.) ryhmä tutkii liikuntasuositusten mukaista liikuntaa ja kognitiivisia harjoitteita kaatumisen ehkäisyssä. Professori Timo Strandbergin ryhmä Helsingin yliopistossa selvittää yli 70-vuotiaiden haurastumisen hidastumista intensiivisen liikunnan ja ravitsemuksen avulla.

Sarkopeniaan ei ole lääkehoitoa. Joitain tutkimuksia on tehty muun muassa kasvuhormonista ja testosteronista.”

Lähde: https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/sarkopenian-tutkimus-on-lisaantynyt/

Kirjoittajana en vihjaa, että mainitut tutkijat liittyisivät MTV:n artikkelin sisältöön, vaan annan esimerkit ”sarkopeniasta” käynnistetyistä tutkimuksista.

JAA
Edellinen artikkeliPsykoterapiassa
Seuraava artikkeliMasennus evoluutiopsykologian näkökulmasta
Tapio Gauffin on väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston väestön terveyden tohtoriohjelmassa ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän tutkii Lapin hyvinvointialueen mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon vastuualueen organisaation muodostamista.

JÄTÄ VASTAUS