Toimittaja Nina Malmberg toi YLE1:n MOT-ohjelmassa Luulosairaan Käypä hoito 23.10.2017 ansiokkaasti esille Käypä hoito -suosituksen ongelmia psyykenlääkkeiden osalta. Jopa masennuksen Käypä hoito -suosituksen jo vuodesta 2004 laatinut Erkki Isometsä myönsi, että masennuslääkkeiden lopetusoireet ovat yllättäneet asiantuntijat.
Käypä hoito -suositus on avainasemassa, koska lääkäriä ei voi syyttää hoitovirheestä jos hän hoitaa potilasta sen mukaisesti. SSRI-lääkkeet eli selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät ovat kuulemma ”turvallisia ja hyvin siedettyjä, eivät aiheuta riippuvuutta eivätkä vieroitusoireita”.
Ei siis ihme, että tällä hetkellä Suomessa on jopa 500 000 SSRI-käyttäjää, joista 100 000 on käyttänyt niitä yli 10 vuotta. Jos SSRI parantaisi masennuksen, eikö lukujen pitäisi pienentyä? Sen sijaan kasvu on ollut eksponentiaalista, vaikka lääkityksen pitkäaikaishaittoja ei kunnolla tunneta.
Olisiko aika kuunnella kokemuksen tuomaa asiantuntemusta? Minun aluksi akuutti, sitten toistuva ja pitkäkestoinen ja lopulta krooninen masennukseni parani vasta kun lopetin SSRI-lääkkeiden käytön. Enkä ole ainut.
SSRI-lääkitykseni aloitettiin psykoterapian aikana 90-luvun alkupuoliskolla. Kun lopetin lääkityksen, sain vakavia oireita jotka tulkittiin masennuksen uusiutumiseksi. Kun pääsin lopulta monen yrityksen jälkeen eroon lääkkeistä noin kuusi vuotta sitten, elämäni muuttui. Otin käyttöön uusia keinoja, sain energiaa kohdata tielleni osuvat haasteet ja pystyin tekemään tarvittavia elämänmuutoksia. Vieroitus ei ollut ongelmatonta mutta masennus ei ole sen jälkeen uusiutunut.
Sittemmin olen perustanut vertaisryhmän SSRI-vieroittautujille. Ryhmän kaksivuotisen toiminnan aikana olen kohdannut useita ihmisiä, jotka ovat joutuneet ensi kertaa elämässään psykiatriseen sairaalahoitoon lopetusoireiden takia. Monet muutkin ovat kertoneet, että lopetusoireet olivat paljon rajumpia kuin ne ongelmat, joihin lääkkeet alun perin määrättiin.
Terveydenhoitojärjestelmä ei tunnista SSRI:n vieroitusoireita eikä pysty niissä auttamaan. Yleensä niistä kärsivälle määrätään lisää SSRI-lääkettä ja rauhoittavia, pahimmillaan napsahtaa jopa psykoosilääkitys ja -diagnoosi. Jos lääkityksestä kieltäytyy, jää todennäköisesti kokonaan ilman hoitoa.
Masennuksen lääkehoitoa perustellaan kustannustehokkuudella. Siitä ei ole näyttöä, sen sijaan näyttää siltä, että holtiton SSRI:n määrääminen kroonistaa mielen ongelmia, johtaa ennenaikaiselle eläkkeelle ja kasvattaa terveydenhuollon menoja. Jos inhimillisen kärsimyksen lisääntyminen ei ole riittävä syy tarkistaa Käypä hoito -suositusta, auttaisiko vetoaminen kustannuksiin näin soten kynnyksellä?