Kirsi Karppisen artikkeli, joka on on julkaistu Ylessä 1.3.2023:
”Suomessa tuhansia kehitysvammaisia lääkitään psyykenlääkkeillä.”
”Emeritaprofessori Maria Arvio pitää nykytilannetta Suomessa eettisesti kestämättömänä, sillä usein käytösongelmiin voitaisiin puuttua lääkkeiden sijaan selvittämällä taustasyyt ja panostamalla kommunikointiin sekä mielekkääseen arkeen.”
”Kehitysvammalääketieteen emeritaprofessori Maria Arvio kertoo kantavansa suurta huolta myös siitä, etteivät kehitysvammaiset usein pysty kertomaan, millaisia haittavaikutuksia heille tulee keskushermostolääkkeistä. Niitä voivat olla lääkkeestä riippuen esimerkiksi pahoinvointi, väsymys, ruokahaluttomuus ja riippuvuus.”
”Osin kyse vaikuttaa olevan siitä, että kehitysvammaisten ihmisten ongelmia on totuttu hoitamaan turvautumalla lääkkeisiin.”
Lue koko artikkeli alla olevan linkin kautta:
Ylen artikkeli Helpoksi lääkitty
Kommenttina em. artikkeliin: Artikkelissa mainitaan, että suurella osalla kehitysvammaisista, joille on määrätty psyykenlääkkeitä, ei ole diagnosoitu sellaisia mielenterveyden ongelmia, joiden hoidon katsotaan edellyttävän psyykenlääkitystä. Haluaisin tähän lisätä, että sivustoltamme löytyy lukuisia artikkeleita tieteellisistä tutkimuksista, joiden tulokset viittaavat vahvasti siihen suuntaan, että psyykenlääkkeiden käyttö ei ole välttämättä lainkaan perusteltua tai tarkoituksenmukaista myöskään silloin, jos ihminen täyttää esim. masennukseen tai psykoosiin liittyvän psykiatrisen diagnoosin kriteerit. Myöskään esim. Suomessa Länsi-Lapissa kehitetyssä ja nykyään WHO:nkin suosittelemassa avoimen dialogin mallin mukaisessa psykoosin hoidossa suurelle osalle ei mallin ollessa Länsi-Lapissa voimissaan aloitettu psykoosilääkitystä hoidon missään vaiheessa ja hoitotulokset ovat olleet parempia kuin psykoosilääkekeskeisessä psykoosin hoidossa.