Video: Tanskalainen psykiatri, joka on itse selviytynyt mielenterveyskriiseistä, toivoo paradigman psykiatriassa muuttuvan

1
507

Artikkeli on julkaistu alun perin 1.1.2024 Mad in Denmark-sivustolla. Se on käännetty käännösohjelmalla ja tämän jälkeen tarkistettu. Alkuperäinen kirjoitus löytyy täältä.

Mad in Denmark haluaa aloittaa vuoden 2024 toivottamalla kaikille hyvää uutta vuotta jakamalla tämän erittäin olennaisen ja toivoa vahvistavan videon. On hyvin harvinaista kuulla kriittisiä ääniä psykiatrian sisältä. Vielä harvinaisempaa on kuulla psykiatrin kertovan omista kokemuksistaan asiakkaana psykiatriassa. Mutta tässä meillä on molemmat yhdessä!

Helene Speyer, joka on kliininen apulaisprofessori ja psykiatrian erikoislääkäri sekä vanhempi tutkija Tanskan isoimmassa psykiatrisessa sairaalassa ( Region Hovedstadens Psykiatri-sairaala ), kertoo ensimmäistä kertaa henkilökohtaisen tarinansa: kuinka hän 13-vuotiaana koki vakavan mielenterveyskriisiin ja kuinka hänen kärsimyksensä tuolloin kohdattiin ei-diagnoosikeskeisellä lähestymistavalla, mikä johti siihen, että psykiatrisen potilaan uralle päätymisen sijaan hän nykyään tekee uraa psykiatrina. Myöhemmin aikuisena hän oli potilaan roolissa psykiatrisessa systeemissä ja tajusi, että avussa, jota psykiatrinen systeemi tarjoaa, on jotakin täysin hullua.

Tässä videossa Helene puhuu paitsi omakohtaisista kokemuksistaan, myös siitä kuinka psykiatriassa tarvitaan paradigman muutos. Hän puhuu sekä ammattilaisen että omakohtaisia kokemuksia läpikäyneen näkökulmasta – mikä on rikas ja voimakas yhdistelmä.

Hyvää uutta vuotta, ja olkoon tämä video merkki siitä, mitä voimme toivoa mielenterveyden ja psykiatrian alalla vuonna 2024!

( Video on englanninkielinen. )

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS