SSRI masennuslääkkeiden haittavaikutukset

1
4961

 

Masennuslääkkeinä käytetyillä aineilla on monenlaisia haittavaikutuksia. Haitat ovat varsin yksilökohtaisia ja eri aineet tuottavat erilaisia haittoja.  Monet masennuslääkkeet muuttavat muiden lääkkeiden vaikutusta.
Haitat tulkitaan usein osaksi masennusta eikä masennuksen hoitoon käytetyn aineen vaikutukseksi.
Aiemmin suosittujen trisyklisten aineiden sijaan nykyään ovat yleistyneet SSRI-aineet, koska niillä toivottiin olevan vähemmän haittoja kuin trisyklisillä aineilla.
Valitettavasti myös SSRI:t tuottaa runsaasti haittavaikutuksia käyttäjilleen. Niistä puhutaan vähän. Siksi moni niistä kärsivä joutuu ihmettelyn ja epäuskon kohteeksi.
Yleisimmin käytettyjen SSRI-aineiden tunnetuimpia haittavaikutuksia.

 • Seksuaalisen toiminnan häiriöt
  Tunne-elämän kaventuminen
  Riippuvuus ja ”lopetusoireet”
  Itsemurha-alttius ja itsemurhat
  Akatisia
  Vihamielisyys ja väkivalta
  Serotoniinioireyhtymä
  Huimaus ja kaatuilu
  Liikenneonnettomuudet
  Veren suolapitoisuuden lasku eli hyponatremia
  Sydänvaivat
  SSRI ja raskaus
  Kaksisuuntainen mielialahäiriö
  Muita haittoja
Serotoniini, jonka määrään aineilla vaikutetaan, osallistuu hyvin laaja-alaisesti kehon eri säätelytoimintoihin. Valtaosa sen reseptoreista eli serotoniinin vastaanottajista sijaitsee suolistossa. Serotoniinin määrää lisäävät aineet vaikuttavat kaikkiin serotoniinin vastaanottajiin, ei pelkästään aivoissa oleviin kohdealueisiin. Siten SSRI-aineet muuttavat koko kehon toimintaa epänormaaliksi.
Masentuneilla, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet masennuslääkkeitä, ei ole havaittu serotoniinin puutosta ennen SSRI-aineiden käytön aloittamista. SSRI-aineet kuitenkin säätävät koko kehon serotoniinitason poikkeuksellisen korkeaksi. Keho pyrkii sopeutumaan epänormaaliin tilaan mm. vähentämällä omaa serotoniinin tuotantoaan.
Kun SSRI:n käyttö lopetetaan, keho joutuu uuden haasteen eteen, koska serotoniinia ei enää olekaan ylen määrin. Tämän käyttäjä kokee vieroitusoireina. Silloin kyseessä on serotoniinin puutos.

1 KOMMENTTI

 1. Haluan tuoda esille masennuslääkkeiden, nimenomaan SSRI-lääkkeiden ja luonnonvalmisteiden sekoittamisen. Olin itse ostanut, jos oikein muistan, mäkikuismaa, kun yleislääkärini määräsi minulle masennukseen jonkin SSRI-ryhmän lääkkeistä. Seretoniinia molemmissa tuotteissa eikä lääkärini tiennyt mitään seretoniinini-oireyhtymästä. Hirveä akatiisia ja sairaalan käytävälle luhistuneena menetin tajuntani. Onneksi ensiavun lääkäri tajusi heti, mistä oli kysymys ja antoi vastalääkettä. Hirveä kokemus! En käytä enää luonnonvalmisteita.

JÄTÄ VASTAUS