Psykoterapian erikoispsykologi Helena Service tuo esille tärkeitä näkökulmia psykiatrian Käypä hoito-järjestelmän useista ongelmakohdista ja uudistamisen tarpeesta.
Esimerkiksi Käypä hoito-suositukset laativia työryhmiä ei nimeä mikään riippumaton julkisen sektorin taho, eri ammattikuntien ja tieteenalojen edustajat ovat erittäin epätasaisesti edustettuina työryhmissä ( esim. sosiaalitieteiden aliedustus tai puuttuminen työryhmistä kokonaan ), monilla työryhmien jäsenillä on taloudellisia kytköksiä lääketeollisuuteen, minkä olisi naiivia olettaa olevan vaikuttamatta heidän näkökulmiinsa ja ajatteluunsa ja työryhmän laatimiin suosituksiin ja tutkimuksia sekä erityyppisten hoitojen ja lähestymistapojen ( esim. psykososiaalisten hoitojen vs. lääkitykseen perustuvien hoitojen ) tehosta että lääkityksen mahdollisista haitoista sisällytetään ja hyväksytään näytöksi hyvin valikoiden ja em. tutkimusten sisällöstä kirjoitetaan Käypä hoito-suosituksissa harhaanjohtavasti.
Tällä kaikella on valtavia käytännön seurauksia niiden ihmisten elämään, jotka apua ja tukea itselleen terveydenhuollosta hakevat ja joihin Käypä hoito-suosituksia tällöin sovelletaan.
Helene Service kirjoittaa: ”Ongelmien kanssa kamppailevat ansaitsevat riippumattomia työryhmiä, joissa on monipuolinen edustus ja myös potilaiden ja omaisten ääni esillä. Kuinka pitkään työryhmät voi nimetä psykiatrikunnan ammatillista edunvalvontaa harjoittava yhdistys? Olisiko aika siirtää vastuu kansallisista suosituksista jollekin riippumattomalle taholle kuten vaikkapa THL:lle tai sosiaali- ja terveysministeriölle?”
Lue koko teksti alla olevan linkin kautta: