Psykoosi vai henkinen kriisi?

2
3293

Suomessa on aloittanut toimintansa JoutSEN Finland osana kansainvälistä Spiritual Emergence -verkostoa. JoutSENin tavoitteena on tukea ihmistä henkilökohtaisen ja henkisen kasvun yhteydessä esiin nousseissa, tai muun elämäntilanteen aiheuttamissa henkisissä kriiseissä, jotka diagnosoidaan usein psykiatrisiksi sairauksiksi.

JoutSEN  jakaa tietoa, järjestää tapahtumia sekä tarjoaa vertaistukea henkisten kokemusten integraatioprosessissa. Toiminnan lähtökohtana on ajatus, jonka mukaan kriisi nähdään osana syvällistä muutosprosessia – eheytymisen mahdollisuutena.

Henkinen kriisi voi syntyä spontaanisti tai reaktiona erilaisiin henkisen kasvuprosessin mukanaan tuomiin rajuihin muutoksiin esimerkiksi ihmisen ajatuksissa tai tajunnan-/tietoisuuden tilassa, joita on vaikea käsitellä ja integroida omaan tai ympäröivässä yhteisössä ja yhteiskunnassa vallitsevaan maailmankuvaan. Uudet kokemukset saattavat olla yhtä hyvin positiivisia ja rakkaudellisia kuin pelottavia ja ahdistavia. Jokaisen kasvuprosessi on yksilöllinen, mutta tilanteen kriisiytyminen on hyvin yleistä ja yhä tunnetumpaa. JoutSEN on perustettu, jotta voidaan jakaa henkisen kriisin keskellä kamppaileville mahdollisimman paljon niin kokemus- kuin tutkimusperusteista, mistään henkisestä aatteesta tai ideologiasta riippumatonta vertaistukea ja tietoa.

Lue lisää kotisivuilta

Tutustu toimijoiden omiin kokemuksiin Kokija blogissa

Lainauksia blogista, Liisan ajatuksista:

The greatest paradox is, that at the same time when the western mainstream psychiatry defined me as mentally ill, I knew, that I was finally healing. As I was considered to become mentally ill, I saw this as the period of my lifelong ’illness’ – my unconscious guilt – was really reaching out to find its cure in a healing transformational process! It was a healing-crisis, as it is called in homeopathy. Everything must come up for cure.

What I see deep down in the process is not any bad intention, but fear. Nothing to be blamed, nothing ’bad’ in the ’system’, rather something to be compassionate about. I saw the anxiety, guilt and fear not only in myself but in human mind, in the people’s mind who tried to help me with the best knowing they had at the time. What happened in my case only reflects that fear in the system/society. By reducing the stigma, we reduce the fear in everybody, the guilt in everybody.

2 KOMMENTIT

  1. Moni ”henkisiä kokemuksia” ohjaava manaaja-shamaani-kehoterapeutti on itse aivan ulalla ja voi saada tuhoa aikaan. Ja käydä vielä fyysisestikin käsiksi ”painelemalla” ykskaks kysymättä. V#tun sekopäät.

    Kunpa Hannu Lauerman ajama puoskarilaki viimein toteutuisi. Se että terapeutti-nimikettä voi käyttää kuka tahansa, ei ole hyväksi edes niille itselleen. Näillä yksityisyrittäjillä ei ole työnohjausta tai laadun tarkkailua.
    Sen sijaan normaalit terveydenhuollossa työskentelevät voisivat tajuta, ettei asiakkaan kertoma tapahdu heille, vaan voisivat vaan kuunnella. Asiallisesti ja mystifioimatta.

    • Eiköhän tässä itse kukin olla ulalla, se on ihan ok, kunhan sen tiedostaa. Ja niin kuin itsekin totesit, myös normaalissa terveydenhuollossa. Sen takia tarvitaan siltojen rakentamista, joka suuntaan, paljon lisää avoimempia, ennakkoluulottomia keskusteluja.

JÄTÄ VASTAUS