Lääkäriliitolta häpeärangaistus professori Teppo Järviselle ”epäkollegiaalisuudesta”

0
5414

– ”Surullista, että oma liitto on näin korruptoitunut” harmittelee Järvinen Suomen Kuvalehden mukaan.
Ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen on pitkään arvostellut kollegojensa tiiviitä yhteyksiä lääketeollisuuteen. Varsinaisena tuomion aiheena on Järvisen esiintyminen Helsingin yliopistolla psykologiliiton tilaisuudessa. Siinä pohdittiin rakenteellista korruptiota
terveydenhoidossa eri maissa.

Lääkäriliiton hallitus on päättänyt antaa julkisen varoituksen Helsingin yliopiston ortopedian ja traumatologian professorille Teppo Järviselle.

Lääkäriliiton hallitus katsoo, että Järvinen on leimannut Käypä hoito -suosituksia laativia lääkärikollegoitaan julkisuudessa toistuvasti epäeettisellä tavalla rikollisiksi väittäessään heidän lääketeollisuusyhteistyönsä rinnastuvan vaalirahoituksen kaltaiseen korruptioon.

Erityisen raskaasti Järvisen toimintaan oli suivaantunut Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä. Isometsä moitti professorikollegansa sidonnaisuuksien vastaista toimintaa kovin sanoin muun muassa Lääkäriseura Duodecimin lehdessä.
Isometsän edustaman Suomen psykiatriyhdistyksen mukaan Järvinen on julkisissa esiintymisissään rinnastanut yksittäisten psykiatrien toiminnan rikoksiin kuten lahjusten vastaanottamiseen.
Professori Isometsä on itse depression Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja. Hän on tehnyt vuosia yhteistyötä masennuslääketeollisuuden kanssa.

Eettinen ongelma

Teppo Järvinen kertoo olevansa pöyristynyt liiton toiminnasta.
Professori Järvisen mukaan varoitus osoittaa, että liitto on sekin epäterveellä tavalla sidoksissa lääketeollisuuteen.
”On surullista havaita, että oma ammattijärjestö on näin korruptoitunut.” toteaa Järvinen Suomen Kuvalehden haastattelussa 19.9.

Teppo Järvisen mukaan lääkärikollegoiden kokemus rikolliseksi leimaamisesta on kaukaa haettua.
”Näkemykseni mukaan lääketeollisuuden kanssa läheisessä yhteistyössä toimivien hoitosuositusasiantuntijoiden toiminta on epäeettistä, ei rikollista. Kyse on eettisestä, ei juridisesta ongelmasta”.

Järvinen on palkittu polvikirurgian ja osteoporoosin asiantuntija.

Ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen on ollut pitkään riippumattomuuden ja kustannusvaikuttavan lääketieteellisen hoidon puolestapuhuja.
Järvinen on herättänyt jo vuosien ajan keskustelua sairauksien ylidiagnostiikasta, tarpeettomista hoidoista ja taloudellisten sidonnaisuuksien haitallisista vaikutuksista hoitosuosituksiin.
Järvisen tutkimustuloksia on julkaistu arvostetuissa lääketieteellisissä julkaisusarjoissa.
Järvinen on muun muassa kirurgisen tutkimuksen asiantuntijaorganisaatio IDEAL Collaborationin jäsen.
Hänet nimettiin viime kesänä ensimmäisenä suomalaisena riippumattomien lääketieteen asiantuntijoiden kansainväliselle LIIE-listalle.
List of Industry-Independent Experts –listalle valitut henkilöt ovat alansa tunnustettuja asiantuntijoita eikä heillä saa olla minkäänlaisia taloudellisia sidonnaisuuksia lääketeollisuuteen. Lue koko juttu Suomen kuvalehdestä.

JÄTÄ VASTAUS