Jussi Valtonen pohtii Lääkärilehdessä, kenellä on uutisarvoa

0
377

Kirjailija ja neuropsykologi Jussi Valtonen kirjoittaa Lääkärilehdessä 14.5.2021 julkaistussa artikkelissaan:

”Työskentelin siihen aikaan psykiatriassa. Kun luoksemme tuli psykoosin kokeneita ihmisiä, käytäntömme oli suostutella heidät syömään psykoosilääkkeitä. Aina he eivät halunneet niitä, ja silloin perustelimme kantaamme yhä painokkaammin. Annoimme lääkkeitä myös tahdonvastaisesti, mikä oli monelle syvästi traumaattista. Lääkkeillä on myös vakavia sivuvaikutuksia. Ajattelin kuitenkin, että kyse oli heidän parhaastaan.

Palkitun tiedetoimittajan Robert Whitakerin kirja Anatomy of an Epidemic sai minut järkyttymään. Kirja voitti ilmestymisvuonnaan tutkivien toimittajien yhdistyksen palkinnon parhaasta tutkivasta journalismista. Scientific American -lehti kirjoitti, että teos oli yksi häiritsevimmistä, vaikuttavimmista teoksista joita kriitikko oli lukenut, kenties koskaan.

Kirjassa esiteltiin tieteellistä näyttöä, josta en ollut kuullut. Näytön mukaan psykoosilääkkeitä useita vuosia käyttäneet toipuivat huonommin pitkällä aikavälillä kuin ne, jotka lopettivat lääkityksensä – päinvastoin kuin olin luullut. Vaikka lääkkeistä siis olisikin välitöntä apua, saattoiko niiden pitkäaikaisesta käytöstä olla haittaa toipumiselle?

Järkytyin mahdollisuudesta niin, että en nukkunut moneen yöhön.”

Kirjoitus on kokonaisuudessaan julkaistu myös Potilaan lääkärilehdessä:

https://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/kenella-on-uutisarvoa/

JÄTÄ VASTAUS