Lääkärilehti: alentuneen mielialan selittäminen masennusdiagnoosilla on harhaanjohtava kehäpäätelmä, joka vaikeuttaa ihmisten mahdollisuuksia ymmärtää kärsimyksensä todellisia syitä

0
236

Anne Seppänen kirjoittaa 14.6. Lääkärilehdessä julkaistussa artikkelissaan Jani Kajanojan ja Jussi Valtosen tutkimuksesta, jossa tuodaan esiin sitä, kuinka alentuneen mielialan selittäminen masennusdiagnoosilla on harhaanjohtava kehäpäätelmä, joka vaikeuttaa ihmisten mahdollisuuksia ymmärtää kärsimyksensä todellisia syitä:

”Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, ilmenee Turun yliopiston ja Taideyliopiston tutkimuksesta.”

”Tämä vaikeuttaa ihmisten mahdollisuuksia ymmärtää kärsimyksensä syitä.”

”Suurin osa organisaatioista kuvasi masennusta internet-sivuillaan sairautena, joka aiheuttaisi oireita tai selittäisi, mistä oireet johtuvat, vaikka tämä ei pidä paikkaansa. Yksikään ei esittänyt diagnoosia puhtaana oireiden kuvauksena, kuten olisi paikkansapitävää.”

”Kuten päänsärky, masennus on kuvaus ongelmasta, jolla voi olla monenlaisia syitä. Masennusdiagnoosi ei selitä, mistä alentunut mieliala johtuu – -.”

”– Ihmisillä näyttäisi olevan taipumus mieltää diagnoosi selitykseksi silloinkin, kun se ei ole sitä. Ammattilaisten olisi tärkeä olla syventämättä tätä väärinkäsitystä viestinnällään, ja sen sijaan auttaa ihmisiä ymmärtämään vaikeuksiaan, sanoo professori ja neuropsykologi Jussi Valtonen – -.”

Tutkimuksesta on julkaistu 19.6. artikkeli myös Helsingin sanomien tiedesivuilla

ja Lääkärilehdessä julkaistu artikkeli löytyy myös Potilaan lääkärilehdestä.

JÄTÄ VASTAUS