Jani Kaaron tiedekolumni: ”ADHD-kriteerit tuottavat klassisen kehäpäätelmän, joka ei tee muuta kuin selittää itse itsensä”

0
472

Journalisti Jani Kaaro kirjoittaa 24.6. julkaistussa tiedekolumnissaan adhd-diagnoosien epätieteellisyydestä mm. Helsingin yliopiston tutkijan Juho Honkasillan ja Traakian Demokritos-yliopiston professorin Athnasios Koutsokleniksen Frontiers in Sociology-sarjassa julkaistun artikkelin pohjalta ja kysyy, olisiko aika puhua diagnosoinnin ongelmista:

”Honkasillan ja Koutsokleniksen mukaan ADHD-kriteerit tuottavat klassisen kehäpäätelmän, joka ei tee muuta kuin selittää itse itsensä: lapsella on vaikeuksia keskittyä kotitehtäviin, koska hänellä on ADHD ja hänellä on ADHD koska hänellä on vaikeuksia keskittyä kotitehtäviin.
Samalla tämä kehäpäätelmä on ainoa todiste sen puolesta, että ADHD biologisena kehityshäiriönä on ylipäänsä olemassa. Sen sijaan geneettisiä tai biologisia todisteita ADHD:n puolesta ei ole olemassa tai ne ovat kyseenalaisia”

Lue artikkeli kokonaisuudessaan täältä:

Jani Kaaro: ADHD:n lääkintä on villi länsi — näin löyhillä kriteereillä lapset saavat diagnooseja

____________________________________________________________

( Vastaavanlaisesta kehäpäätelmästä masennuksen ( ja lähes kaikkien muiden psykiatrisen diagnoosien ) kohdalla kirjoittivat Jussi Valtonen ja Jani Kajanoja tutkimusartikkelissaan, josta uutisoitiin 19.6. mm. Helsingin sanomissa:

Ihmisille annetaan harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, totesi suomalaistutkimus )

JAA
Edellinen artikkeliPsykiatrian tuhoisat hokemat 1 – ”Apua kannattaa hakea”
Seuraava artikkeliIS 06/-23: Nuoren aikuisen vaikean itsetuhoisuuden syyksi selvisi injektoimalla annettu psykoosilääke
Päädyin nuorehkona aikuisena valitettavalle ja paljolti tahdonvastaiselle syväsukellukselle psykiatrian absurdiin todellisuuteen, josta, onnekseni, pääsin lopulta takaisin pinnalle. Toivon paradigman psykiatriassa muuttuvan ja biomedikaalisen mallin / "sairausmallin" korvautuvan lähestymistavalla, jossa ihmiset tulisivat oikeasti kuulluiksi ja kohdatuiksi ja jossa pohjimmiltaan ymmärrettäviä reaktioita haastaviin kokemuksiin ei patologisoitaisi. Olen ensimmäiseltä koulutukseltani fil.kand. ja työskentelen nykyään sosiaalialalla.

JÄTÄ VASTAUS