Asiakaspalautetta psykiatrialle

  1
  1822

  Liitän tähän erään psykiatrian palveluja käyttävän kirjoituksen. Jos itse palveluja tarjoavana (erityisesti sellaisia palveluja, joita toinen on pakotettu vastaanottamaan) saisin tällaista palautetta, niin kyllä minä miettisin, että pitäisi ehkä jotakin tehdä toisin.

  Taitaa vaan olla niin, että tällä palvelun tarjoajalla on lähes loputtomasti työkaluja ja tieteellistä näyttöäkin laittaa kaikki tämän suuntainen asiakaspalaute toisen sairauden piikkiin ja tarvittaessa myös epäillä ja diagnosoida uusia sairauksia hänelle.

  Tähän liittyen tuli mieleeni David Robsonin Älykkyysloukku-kirjassa mainittu seikka, että älykkäillä ja koulutetuilla ihmisillä on erehtyessään parempi kyky keksiä yksityiskohtaisia perusteluja oman päättelynsä tueksi, ja siksi heistä tulee omissa kannoissaan koko ajan järkähtämättömämpiä. No, kyllähän tässä itsekin aika järkähtämätön tämän aiheen kanssa olen, eikä minua sille kannalle varmasti ikinä saa käännettyä, että lääkehoidon kehittäminen olisi oikea suunta mielenterveysongelmien hoitoon liittyen.

  Tässä siis tämä palaute:

  Tässä kun joudun mahdollisesti taas lähikuukausina psykiatrin kanssa keskustelemaan (yleensähän se jonkinlaisen uhkasakon myötä tapahtuu, tai poliisin vietyä sairaalaan tahdonvastaisesti), niin minulle tulee olemaan jonkin verran vaikeata pitää keskustelu psykiatrille sopivalla, ns. ”pissa-kakkatasolla”, mutta uskoisin että hyvällä henkisellä valmistautumisella se onnistuu joten kuten.
  Eli minun tulee unohtaa täysin puheet, että hoidossa tai hoidon oikeutuksessa olisi jotain puutteita, eikä esimerkiksi ainakaan mainita, että olen ollut järjestämässä psykiatriavastaista toimintaa.
  Psykiatrihan nimittäin tekee vain työtään, hän on ”kiinnostunut” minun hyvinvoinnistani, eikä hän ole syyllinen ammattikuntansa olemassaoloon, eikä uravalintaansakaan taivu ihminen loputtomasti katumaan tai jälkikäteen täysin korjaamaan.
  Ainoana tavoitteena minulla keskustelussa tulee olemaan saada alaspäin avohoidossa vasten tahtoani annettavien injektioiden annosta. Parempaa hoidollista toimenpidettä ei voi odottaa niin matalapalkkaiselta lääkäriltä.

  1 KOMMENTTI

  1. Hyvä ja osuva teksti. Ja kiitos myös Heidi Tommila. Psykiatrian jama on niin huono, että pikaisesti olisi tehtävä jotain muuttaaksemme tätä.

  JÄTÄ VASTAUS