maanantai, 9 joulukuun, 2024

Tunteet Eivät Ole Sairauksia

Nämä kuvat saivat inspiraationsa Helsinki Pride-viikon kampanjoinnista. Silloin sosiaalinen media täyttyi kuvista, joiden sanomaa olivat “Homoseksuaalisuus luokiteltiin sairaudeksi vielä vuonna 1981 ja “Transvestisuus luokiteltiin sairaudeksi vielä vuonna 2011”. 

Vuonna 2021 osaamme luetella mielen hyvinvointia tukevia tekijöitä, mutta emme silti tunnista niiden puuttumista psyykkisten pulmien aiheuttajina.

Tällä kampanjalla haluamme tuoda esiin mielenterveyteen liittyviä ongelmallisia ajatusmalleja. Mihin päädymme uskomalla, että haastavien tunteiden ja elämän ongelmien taustalla on viallinen aivokemia? Miten esimerkiksi yksinäisyydestä, traumaattisista kokemuksista ja työttömyyttä seuranneesta masennuksesta on tullut pillereillä hoidettavia tilanteita? 

COVID-19 on alleviivannut sitä, että suuret muutokset, sosiaalinen eristäytyneisyys ja pelko vaikuttavat psyykkiseen hyvinvointiin. Elämään kuuluvia kriisitilanteita tulisi pitää tärkeimpinä tekijöinä psyykkisten pulmien taustalla myös poikkeusajan ulkopuolella. 

Jatkuvasti kehittyvän, hektisen maailman sykkeessä unohdamme, ettei ihminen ole muuttunut samaan tahtiin maailman mukana, eikä kaikkeen löydy pikaratkaisua. Käsitys normaalista on kapeutunut erilaisuutta korostavalla aikakaudella. Elämän umpisolmuun ajautuneen ihmisen on vaikea tulla kohdatuksi joutumatta diagnoosilokeroon. 

Muiden kokemusten kuuleminen voi olla korvaamattoman arvokasta tiellä kohti inhimillisempiä mielenterveyspalveluita ja ymmärrystä ihmiseloon kuuluvista kriiseistä. Mikäli ymmärrätte näiden kuvien sanoman, haluamme kannustaa teitä jakamaan kokemuksianne ja ajatuksianne yhdessä kuvien kanssa. Käytettähän hashtagejä #TunteetEivätOleSairauksia ja #mieletönpsykiatria, sekä erityisesti 10.10 mielenterveyspäivään liittyviä hashtageja, kuten #mielenterveyspäivä ja #mielenterveyspäivä2021. Kokemuksia voi lähettää myös sähköpostiin [email protected] tai Facebookiin Mad in Finland – Tarpeenmukainen hoito ry -tilille, niin jaamme ne nimettömästi. 

Olemme myös kääntäneet Iso-Britanniasta alkunsa saaneen ERNI-julistuksen (Emotions Are Not Illnesses), joka vastustaa inhimillisen kärsimyksen medikalisaatiota. Julistuksen tekijät ja allekirjoittajat kannattavat kärsimyksen tulkitsemista elämänhistorian ja elämäntilanteen kautta ja he näkevät yhteyksiä elämäntapahtumien ja vakavanakin psyykkisenä sairautena pidetyn kärsimyksen välillä. Siksi “sairaus”, “häiriö”, “toimintahäiriö”, “säätelyhäiriö” ja “kemiallinen epätasapaino” ovat tarpeettomia termejä kuvaamaan tätä kärsimystä, eikä sitä liioin tule katsoa geeniperimästä johtuvaksi ongelmaksi. 

Mikäli yhdyt näihin ajatuksiin, tutustu julistukseen ja allekirjoita se täällä: https://forms.gle/wJ4FHdCRwUEpnfYW8.  Lisätietoa aiheesta, julistuksen tekijöistä ja sen allekirjoittajista täällä: https://www.ernimovement.com

 

 

Kirjallisuutta ja linkkejä aiheeseen liittyen: 

www.madinamerica.com

Tomi Bergström, väitöskirja 2020: Life after Integrated and Dialogical Treatment of First-Episode Psychosis https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/71454/978-951-39-8119-8_vaitos19092020.pdf?sequence=4&isAllowed=y

Karoliina Maanmieli, Tapio Gauffin, Nisse Suutarinen: Skitsofrenia – onko diagnoosi totta?

Aku Kopakkala: Masennus – Suuri serotoniinihuijaus

Jenny Rostain: Eroon masennuslääkkeistä

Johann Hari: Mielen yhteydet

Robert Whitaker: Anatomy of an epidemic

Peter C. Gøtzsche: Tappa psykiatria ja lääkinnän harha

James Davies: Hajalla – onneton totuus psykiatrian nykytilasta

The withdrawal project

 

Hyvä kokemusasiantuntijablogi: https://kokeville.net/

Nouseva mieli – Suomen skitsofreniayhdistys

 

Tue toimintaamme, mm. lääkevieroitusryhmän jatkuvuutta ja mahdollisuutta kokoontua livenä: https://madinfinland.org/keta-olemme/

Allekirjoita julistus

erni-logo

Lataa julisteet

1-juliste

Lataa kuvat

English