Vihamielisyys ja väkivalta

Viime vuosina keskustelu masennuslääkkeiden väkivaltaa aiheuttavista vaikutuksista on kiihtynyt. Etenkin ns. kouluampumisten yhteydessä on todettu lähes säännöllisesti ampujien käyttäneen lääkkeitä ja heidän käyttäytymisensä muistuttaneen aineiden tunnettujen sivuvaikutusten seurauksia. Aiheen puolueeton tarkastelu on mahdotonta, koska se on aivan liian arka ja tunteita kuohuttava. Terveydenhoidon piiristä todetaan heti, että väkivallantekijöitä on hoidettu normaalien ohjeitten mukaan, toisin sanoen syy on yksin potilaissa.
Netissä löytyy tietoja tuhansista väkivaltatapauksista, joissa väkivallanteon näyttää selvästi laukaisseen SSRI-aine. Väkivaltatapahtumat liittyvät yleensä lääkkeen käytön aloittamiseen, lopettamiseen tai annostuksen muuttamiseen.
Vuonna 2006 ilmestyneessä artikkelissa professori David Healy tarkasteli yhdeksää yllättävää murhatapausta, joissa masennuslääkkeillä ja erityisesti niiden laukaisemalla akatisialla vaikutti olevan keskeinen rooli. Neljässä tapauksessa oikeus totesi SSRI-aineen olleen ainakin osasyyllinen murhenäytelmään
Suomessa keskustelu on ollut melko vaimeaa, vaikka siihen olisi ollut paljon aihetta.
Lääkintöneuvos, psykiatri ja emeritusylilääkäri Tapani Sipilä on varoittanut masennuslääkkeiden mahdollisista vaarallisista sivuvaikutuksista. Hänen mukaansa mielialalääkkeiden syönnin sivuvaikutuksena itsetuhoinen käyttäytyminen ja aggressiivisuus voivat lisääntyä. Potilaalla voi hänen mukaansa myös ilmetä uppiniskaista ja vastahakoista käytöstä.
”Sivuvaikutus on vaarallinen silloin, jos nuori on jo valmiiksi raivon partaalla ja tulee lääkityksen vuoksi ehkä vielä vihaisemmaksi. Mikäli hän ottaa siihen vielä alkoholia tai jotain huumetta, ja jos hän vielä saa sopivasti ampuma-aseen käsiinsä, voi tulla tosi surullisia tapahtumia,” totesi Sipilä Ylen uutisille heinäkuussa 2012.