Kaksisuuntainen mielialahäiriö

Masennus on rytminen pulma. Se pahenee ja helpottaa. Vointi vaihtelee vuorokaudenaikojen mukaan ja masennusjaksoihin vaikuttavat usein myös vuodenajat. Monilla on masennustilan helpottaessa paljon intoa ja virkeyttä.
Masennuslääkitys voi muuttaa masennustilan kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi. Vaikka ilmiö on nähty hyvin usein, kaksisuuntaisen mielialahäiriön mekanismia ei tunneta.
Kaksisuuntaisen mielialahäiriön todennäköisyys SSRI-aineiden käytön seurauksena liittyy ikään ja käytön pituuteen. Laajimmassa tutkimuksessa 41 viikon käyttöä seurasi joka kymmenennellä 10–14-vuotiaalla kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja vanhemmilla, 15–19-vuotiailla nuorilla, joka kolmannellatoista. Aikuisilla näin kävi selvästi harvemmin. Lääkitysaika tutkimuksessa oli siis keskimäärin 9 kuukautta. Pidempi käyttöaika lisää riskiä.
Riski masennuksen muuttumisesta kaksisuuntaiseksi SSRI-aineiden vaikutuksesta ei ole kaikkien terveydenhuollon työntekijöiden eikä toimittajien tiedossa. Helsingin Sanomat aloitti kesällä 2014 artikkelin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä nuorilla näin: ”Nuoruudessa masentuneista noin viidennes osoittautuu kaksisuuntaisesta mielialahäiriöistä kärsiviksi. Silti sairauden toteamiseen menee Suomessa keskimäärin kahdeksan vuotta.”