Mielenterveysaiheinen lukupiiri siirtyy myöhemmäksi

Arttelin Kuulu-tila, jossa lukupiiri oli tarkoitus järjestää, on vakavan koronatilanteen vuoksi kiinni sulkutilan (8.3.-28.3.) aikana, joten myös 13.3. pidettäväksi suunniteltu lukupiiri siirtyy myöhemmäksi. Tulevasta lukupiirin ajankohdasta (toivottavasti jo pääsiäisviikolla) ilmoitetaan myöhemmin tällä sivulla. Jos olet kiinnostunut osallistumaan lukupiiriin, voit ilmoittaa mielipiteesi sinulle sopivista ajankohdista osoitteeseen pjap(a)runbox.com

 

Lukupiiri jatkuu 13.3. PERUTTU

Mielenterveysaiheisen kriittisen lukupiirin seuraava tapaaminen on la 13.3. klo 14-17 Arttelissa (Salhojankatu 42, Tampere). Kokoontuminen Arttelin Salhojankadun puoleisen sisäänkäynnin edessä tasan kello 14. Tällä kertaa lukupiiriä varten luettavaksi kirjaksi on valittu:

Lauveng, Arnhild (2012): Huomenna olin aina leijona (norj. alkuteos I morgen var jeg alltid en løve 2005).

Lisätiedot: pjap(at)runbox.com

 

Lukupiirin käytännön ohjeet

Lukupiiri järjestetään suunnitellulla tavalla Arttelissa (Salhojankatu 42, Tampere).

Arttelin ovet eivät kuitenkaan ole auki lauantaisin, joten ennen sisäänmenoa kokoonnumme Arttelin Salhojankadun puoleisen oven edessä tasan klo 14. (Ajoissa paikalle tuleminen on tietysti hyvin toivottavaa, mutta jos kuitenkin myöhästyt, soita 040-3689523.)

Koronatilanne tilanne edellyttää osallistujilta sitoutumista turvaohjeisiin, jotka ovat seuraavat:

1) Muista turvavälit.
2) Käytä kasvomaskia sisätiloissa. Lukupiiri on jo perusluonteeltaan puhumista toisille, joten tätä on ikävä kyllä tarpeellista edellyttää.
3) Desinfioi kädet sisään tullessa.
4) Ja, itsestäänselvästi: älä tule paikalle oireisena.
Mahdollisten altistumisten varalta osallistujilta tullaan pyytämään yhteystiedot ja myös Koronavilkun käyttäminen on suotavaa.

Lisätiedot: pjap(a)runbox.com

Tervetuloa mukaan!

 

***

Tätä kirjoitettaessa (28.12.) koronatilanne on merkittävästi parantunut Pirkanmaalla, mutta paljon on vielä tekemistä ennen kuin vaara on ohi. Tai ehkä pikemminkin tekemättä jättämistä, kuten Saksan hallituksen nasevat videot opastavat:

https://www.youtube.com/watch?v=FS1DDn2eklU
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007622692.html (ks. video)

Mutta mikäpä olisi mainiompi tapa taistella koronaviruksen leviämistä vastaan kotisohvalla kuin hyvän kirjan lukeminen omassa rauhassa? Siksi on hyvä aika valmistautua mielenterveysaiheiseen kriittiseen* lukupiiriin, joka järjestetään Arttelin (Salhojankatu 42, Tampere) Kuulu-tilassa (löytyy pohjakerroksesta) lauantaina 30.1. klo 13.

*) Kriittisellä tarkoitetaan tässä sitä, että lukupiirissä luetaan sellaista kirjallisuutta, jossa suhtaudutaan kriittisesti yksipuoliseen keskittymiseen biologisiin selityksiin ja hoitomuotoihin mielenterveysongelmissa.

Luettavaksi valittu kirja on edelleenkin sama, eli se, jota suunniteltiin luettavaksi jo syksyllä peruuntuneessa lukupiirissä: Davies, James: Hajalla: onneton totuus psykiatrian nykytilasta (myös englanninkielinen alkuteos Cracked käy).

Vapaaehtoinen suositeltu tehtävä: Jos vain luontevasti keksit, niin mieti ennen lukupiiriä kolme hyvää ja kolme huonoa asiaa Daviesin kirjassa.

Koronavaraus: Lukupiirin perumisen toistumista pyritään välttämään ja huolehtimaan turvallisuudesta sen sijaan tarvittaessa tiukoillakin turvatoimilla. Lukupiiriä ei kuitenkaan järjestetä, jos Pirkanmaa ajautuu leviämisvaiheeseen.

Lisätiedot: pjap(a)runbox.com

7 KOMMENTIT

  1. Minua vähän ihmetyttää se, että puhutaan mielenterveysongelmien yksipuolisista biologisista selityksistä. Mitä ne ovat? Yksipuoliset hoitomuodot ovat eri asia kuin biologia. Jos selitetään, että sairaudet ovat selvästi perinnöllisiä, se on biologiaa. Biologian voi selittää väärin. Ei ole tutkittu perusteellisesti biologista periytyvyyttä. On biologiaa, että sanotaan psykootikoilla olevan muutoksia aivojen rakenteissa. Tästä ei ole vahvaa näyttöä. Taas tulkitaan biologiaa ehkä väärin. Minusta voi jättää pois sanonnan yksipuoliset biologiset selitykset. Se antaa biologiasta negatiivisen kuvan. Selitykset ovat vain keksittyjä siis vääristettyä biologiaa. Olen itse biologi ja minulle sopii sanonta yksipuoliset selitykset. Voivat mielenterveysongelmien yksipuoliset selitykset olla muutakin kuin biologiaa. Esim. kemialliset selitykset, fysikaaliset selitykset, vanhan kansan totena pidetyt selitykset. Me kaikki yritämme löytää mielenterveysongelmille uutta ajatusta ja selitystä. Ei suljeta biologiaa pois. Mitä jää jäljelle? Filosofiset selitykset? yhteiskunnalliset selitykset? Niistäkin voi tulla yksipuolisia, jos asioita ei katsota poikkitieteellisesti.

    • Täsmennän vielä. Biologia on laaja asia. Se tutkii elävää elämää. Kasveja, eläimiä, ihmisiä. Biologiaan luokitellaan mm. perinnöllisyystiede, evoluutio, ekologia… Biologia käsittelee elävän ihmisen kannaltakin monia hyviä asioita, on ihmisen puolella. Biologit puolustavat eturintamassa luonnon monimuotoisuutta ja ympäristönsuojelua.

    • No kyllä olet oikeassa, ihan vain ”yksipuoliset selitykset” olisi parempi sanoa, kun yksipuolisia ovat toki muunkinlaiset selitykset ja toisaalta ne vähän menee sekaisinkin, mikä nyt on biologinen selitys ja mikä kemiallinen..

  2. Kyllä, termit menevät sekaisin. Minusta kannattaisi käyttää sellaisia, jotka itse ymmärtää. Voi asiat esittää ilman liittämistä johonkin tieteeseen, jonka sisältöä ei tunne. Tulee jopa selkeämmäksi, jos osaa selittää omilla sanoilla.

JÄTÄ VASTAUS